Dirk van Duijvenbode, alias Aubergenius, traint het liefst op het werk

Tholen - Vanavond gooit Dirk van Duijvenbode, ook wel bekend als Aubergenius, zijn eerste officiële pijltjes tijdens het Wereldkampioenschap Darts in het Alexandra Palace in Londen. Door zijn 17e plaats op de wereldranglijst, heeft de Westlander een vrijstelling voor de eerste rondes en dus hoeft hij pas deze woensdag voor het eerst aan de bak. Wij spraken Dirk in de aanloop naar het WK. Dat interview, uit vakblad Primeur, is ook hieronder te lezen.

Mede door zijn opvallende walk-ons bij wedstrijden, waar hij losgaat op hardcore muziek, en zijn werk bij een aubergineteler, werd darter Dirk afgelopen jaar bekend onder de bijnaam Aubergenius. Die werd bedacht door een Engelse commentator tijdens een toernooi waar Dirk ver kwam en waar zijn collega’s hem kwamen aanmoedigen. Dirk werkt al bijna 12,5 jaar op de administratie bij Van Onselen Aubergines.

“Op mijn 15e verhuisden we van Urk naar ’s-Gravenzande. Via via kreeg ik hun telefoonnummer om te bellen als ik werk zocht. Na enige tijd kon ik bij Van Onselen aan de slag en ben ik er nooit meer weggegaan.” In die tijd was Dirk al fanatiek met darten. “Een maat van mij was er best goed in en ging af en toe naar wedstrijden. Dat wilde ik ook wel en ben toen heel hard gaan trainen om van hem te kunnen winnen. Na een half jaar versloeg ik hem en ben ik ook wedstrijden gaan doen.”

Speciale plek
Dirk komt sinds 2011 uit voor de PDC, Professional Darts Cooperation. In 2015 brak hij echt door en kreeg steeds meer bekendheid als professioneel darter. Toch blijft hij daarnaast zijn werk in de auberginekwekerij doen. Het werkritme doet hem goed en binnen de kwekerij krijgt hij de ruimte om de benodigde trainingsuren te maken. “Ik heb het enorm naar mijn zin en zou niet weten wat ik anders met mijn tijd zou moeten doen. In de kwekerij hebben ze voor mij een speciale plek gemaakt om te trainen. Door elke pauze die ik heb te verdubbelen, de koffie- en middagpauze met een kwartier en de lunch met een half uur kan ik totaal 3 uur per dag trainen op het werk. Soms train ik ’s avonds thuis ook nog. Op zich is het momenteel mogelijk om met werken te stoppen en darten voorrang te geven, maar ik denk niet dat dat goed zou zijn voor mij. Juist de regelmaat van het werk zorgt ervoor dat ik beter presteer in darten.”


Fotocredits: Kelly Deckers PDC

Ambassadeur
Dirk was afgelopen jaar ambassadeur van de auberginetelersvereniging voor de Nederlandse aubergine. Zo trapte hij het seizoen officieel af met de eerste pluk om de aandacht te vestigen op het feit dat er vanaf dat moment aubergines van Nederlandse bodem te krijgen zijn. Maar ook voor het goede doel zet hij zich in door het eerste kistje nieuwe aubergines van Van Onselen te veilen.

De aubergine dient ook als inspiratie voor merchandise, kleding en materiaal. De sponsor ontwikkelde een speciale purple titanium lijn die voor fans te koop is via de website van Dirk van Duijvenbode. “Ze hebben de aubergine omarmd. Zelf vind ik het ook leuk om me op een speciale manier te kunnen presenteren. Een beetje show maakt het minder saai voor de kijker en ik hoop natuurlijk dat mensen meer aubergines gaan eten. Maar uiteindelijk gaat het daar allemaal niet om, het gaat om het winnen en daar ben ik vooral mee bezig.”

Heel de maand december staat in het teken van het komende WK. De zenuwen kan Dirk goed in bedwang houden. “Het is een kwestie van goed voorbereiden. Wedstrijdspanning, die houd je toch wel, maar voor mij komt die pas vier uur voor de wedstrijd opzetten,” aldus een nuchtere Dirk. De reuring die hij met zijn opkomstact in de zaal veroorzaakt stoort hem tijdens de wedstrijd niet. “Ik heb liever dat 5000 mensen achter me aan het feesten zijn, dan dat het stil is en ik één iemand hoor roepen.” 

Dit artikel verschijnt dezer dagen ook in editie 12, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven