Tim Hauber, One Eleuthera Foundation (Bahama's):

"Kas met schuifdak is ideaal voor tropische klimaten"

"De Bahama's hebben een rijke tuinbouwgeschiedenis, maar de afgelopen 50 jaar is de sector ter plaatse blijven trappelen. We willen er weer schwung in brengen met opleidingen over geavanceerde teeltmethoden in de kas en regeneratieve buitenteelt", zegt Tim Hauber, Cooling House Operations Officer bij One Eleuthera Foundation.

De organisatie heeft onlangs de bouw van een kas van 0,5 hectare in Eleuthera voltooid en wacht nu op enkele elektrische componenten om het project af te ronden. De kas werd gebouwd op de campus van het Centrum voor Opleiding en Innovatie met financiering van The TK Foundation. Tim Hauber en zijn vrouw Selima, die een doctoraat Tuinbouw heeft, hebben zich onlangs aangesloten bij One Eleuthera om de kas te helpen runnen.

One Eleuthera koos voor een kas met een A-frame schuifdak van Cravo, die dit kasmodel een ‘Cooling House’ noemt.

Waarom een schuifdaksysteem?
Kassentechnologie streeft over het algemeen naar volledige omgevingscontrole, waarbij sommige kassenbouwers zelfs zo ver gaan dat ze hermetisch afgesloten constructies ontwerpen. Het systeem met uitschuifbaar dak van Cravo lijkt aan de heel andere kant van dat spectrum te liggen. Wat zijn de voordelen?

Tim legt uit dat een schuifdaksysteem ideaal is in tropische gebieden waar de lichtintensiteit, vochtigheidsgraad en temperaturen hoog zijn. In de Bahama's is de kasteelt bijzonder uitdagend tijdens de zomermaanden vanwege deze omstandigheden, maar ook omwille van harde winden en hevige regenval. Met een schuifdak kan One Eleuthera zich beter aanpassen aan seizoensgebonden weerspatronen.

"De kas stelt ons in staat om bij te sturen als dat nodig is. Als de lichtintensiteit te hoog wordt, kunnen we het gewas schaduw geven met het dak en de gordijnen zonder de planten te verstikken", zegt Tim. "We kunnen de bodem- en bladtemperatuur binnen een veilig bereik houden door tijdens die piekuren schaduw te bieden."

Met het schuifsysteem zal One Eleuthera het dak kunnen sluiten bij hevige regenval. In de zomer verzadigt hevige regenval de grond in de buitenteelt snel, wat de planten kwetsbaarder maakt voor schimmel. Met het gesloten dak kan er ook regen opgevangen worden. Daar heeft het bedrijf een opslagcapaciteit van 4 miljoen liter water voor, wat cruciaal is vanwege de beperkte zoetwatervoorraden van het eiland. De kas krijgt ook een ontziltingssysteem als back-up.

Bij het ontwerpen van de kasconstructie werd rekening gehouden met de wind, aangezien er in de wintermaanden koudefronten kunnen opduiken met windsnelheden tot 50 km per uur. En tijdens de zomermaanden slaat het orkaanseizoen toe.

"In de winter kunnen we de wanden en het dak sluiten om de gewassen te beschermen tegen hevige wind. In de zomer kunnen we onze gewassen beschermen tegen een orkaan van categorie 2. Is de orkaan krachtiger, dan moeten we de wanden en het dak openen om de kas niet te verliezen. We verliezen dan wel de oogst, maar dus niet de hele investering", legt Tim uit.

Gevraagd naar de plaag- en ziektedruk, merkt Tim op dat de kas insectengaas aan de wanden heeft en intrekbaar gaas op het dak. Het openen van de kas vergroot wel het aantal toegangspunten voor insecten en microben, maar Tim legt uit dat deze hun weg toch vinden naar de kassen, of de structuur nu hermetisch afgesloten is of niet. Verder is het doel van het uitschuifbare dak om planten zo sterk mogelijk te maken. Want hoe sterker de planten zijn, hoe kleiner de impact van de insecten op het gewas.

Vollegrondsteelt én hydrocultuur
One Eleuthera is van plan om op twee manieren te telen: de helft vollegrondsteelt en de andere helft hydrocultuur. Er zullen bladgroenten worden geteeld in een Deep Water Culture (DWC)-systeem en klimplanten in Bato potten. De reden om de teeltmethode eenvoudig te houden, is om ervoor te zorgen dat de faciliteit ook een educatief doel heeft door toegankelijke technologie tentoon te stellen.

"Ons belangrijkste doel is om de tuinbouw in de Bahama's te promoten, aangezien we 95% van ons voedsel importeren. We willen dus niet dat onze aanpak te hightech en ontoegankelijk is", zegt Tim.

Als een non-profitorganisatie die ook een pioniersrol speelt op sociaal vlak, streeft One Eleuthera ernaar het lokale ondernemerschap te stimuleren, de gemeenschap veerkrachtig te maken en de toegang tot voedzame producten te verbeteren. Mede door de afhankelijkheid van geïmporteerde, bewerkte voedingsmiddelen, heeft de Bahama's een hoge incidentie van ziekten zoals diabetes, zwaarlijvigheid en hart- en vaatziekten. Toegang tot vers voedsel is bijzonder uitdagend in Eleuthera, aangezien de archipel 80 km ten oosten van Nassau, de grootste stad en haven van de Bahama's, ligt. Voedsel wordt meestal verscheept van Florida naar Nassau en vervolgens naar Eleuthera, waardoor de voedingskwaliteit door de lange transittijd aanzienlijk is gedaald. De kas van One Eleuthera zal de voordelen van lokale teelt onder de aandacht brengen.

"Omdat we gevestigd zijn op de CTI-campus, zal veel om opleiding draaien. De focus van CTI ligt traditioneel op de bouw en de horeca, maar nu kunnen we dat interesseveld verbreden naar tuinbouw en voedselverwerking. We telen dus niet alleen groenten, we geven ook les", legt Tim uit.

De kas zal worden geëxploiteerd als een bedrijf met winstoogmerk om de kosten te kunnen dekken. De winst zal evenwel opnieuw worden geïnvesteerd in educatieve programma's, kasprojecten en de economische en sociale ontwikkeling van de gemeenschap. De kas werd gefinancierd door The TK Foundation, die de bouw graag steunde en ervoor wil zorgen dat het project op lange termijn duurzaam is.

"De TK Foundation was bereid om kapitaal in het project te steken, maar niet om het continu te subsidiëren. We zullen de kas dus als een bedrijf runnen en vervolgens de winst opnieuw investeren in onderwijs", zegt Tim.

Kwekerij
Afgezien van de toegang tot voedsel, blijkt de afgelegen ligging van de Bahama's ook een uitdaging te zijn voor de toegang tot plantmateriaal. De kas van One Eleuthera zal dus ook een ruimte voorbehouden voor de vermeerdering van planten van groenten en fruit voor lokale telers en van bomen voor herstelprogramma’s voor bossen.

Voor meer informatie:
One Eleuthera Foundation
oneeleuthera.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven