"Ik weet totaal niet zeker of mijn oogst in 2022 winstgevend zal zijn"

De meststofprijzen, de energiekosten, de verpakkingskosten en de bevoorradingskosten blijven stijgen en het bedrag onder de streep is in een paar maanden tijd al verdrievoudigd. Verschillende Franse telers maken zich steeds meer zorgen over de stijgende grondstofprijzen en de sector is zelfs bang dat sommige teeltbedrijven hiervan mogelijk niet meer zullen kunnen herstellen.

Antoine Cheminant, een teler uit Carquefou, in de Franse regio Loire-Atlantique, heeft zijn teeltkosten ook zien stijgen: +15% voor planten, +25% voor steenwol. De prijs van kunstmest is echt omhooggeschoten, om nog maar te zwijgen van die van gas, dat wordt gebruikt om de kassen op een constante temperatuur van 17°C te houden: die is verdrievoudigd. “Ik weet totaal niet zeker of mijn oogst in 2022 winstgevend zal zijn”, vertelt hij aan France Info.

De vader van Antoine heeft nog nooit eerder zulke prijsstijgingen van de grondstoffen meegemaakt en is van mening dat in het kader hiervan ook grote retailers hun marges zouden moeten verkleinen. “De prijzen van retailers zouden een herwaardering van tussen de 20 en de 30% moeten doormaken, net zoals dat het geval is voor de prijzen van de materialen waar de telers momenteel mee te maken hebben.”

David Dubois, die het probleem van het verpakken nog eens extra aanstipt dat de sector al enkele maanden zorgen baart, deelt deze mening. “De papieren zakken die nu worden gebruikt voldoen niet aan de kwaliteitseisen van de producten die erin worden verpakt. Een in papier gewikkelde radijs is bijvoorbeeld onzichtbaar en droogt op. De huidige verpakkingen zijn dus geen acceptabele oplossing.”


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven