Vertical farming in Zwitserland: droomwens of kans?

Pascal Gutknecht van het Zwitserse Gutknecht Gemüse in Ried bij Kerzers en Daniel Schwab van fenaco Landesprodukte bespreken de voordelen en grenzen van de nieuwe verticale teeltmethode. "We kunnen nog niet in grote hoeveelheden telen, dat is heel duidelijk. Momenteel zien we potentieel voor kruiden en Aziatische groenten, maar ook voor kleinbladige slasoorten en zachtfruit. Dat zijn producten die weinig ruimte nodig hebben en vaak geïmporteerd worden. En hierbij komen de voordelen van vertical farming bijzonder tot hun recht: lokale teelt en absolute versheid. Dat zal de vraag vergroten", aldus Daniel.


Pascal Gutknecht (links), mede-eigenaar van Gutknecht Gemüse, in gesprek met Daniel Schwab, leider category groenten bij fenaco Landesprodukte / Foto: Fenaco / Manuela Eberhard

Uit telersoogpunt kunnen de redenen om voor vertical farming te kiezen volgens Pascal ook ergens anders liggen, namelijk bij klimaatverandering. "In 2020 klaagden velen over het natte weer en hagel, in 2019 hadden we te kampen met droogte. De weersveranderingen zijn door de jaren heen steeds sterker geworden en maken ons het leven zwaar. Bepaalde levensmiddelen vallen dan ook weleens gewoon weg, bijvoorbeeld spruiten of koolsoorten in het algemeen. In de veilige en gecontroleerde omgeving van vertical farming zijn we natuurlijk beschermd hiervoor."

Voor meer informatie:
www.fenco.ch 
www.gutknecht-gemuese.ch


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven