Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vertical farm in Poeldijk brengt meerlagenteelt dichter bij de grond

Agri-tech start-up Future Crops teelt op meerdere lagen in een vertical farm in Poeldijk. Daar heet men nu naar eigen zeggen het eerste vertical farmingsysteem ontwikkeld dat gewassen teelt in een compositie van grond en substraat. Hiermee komt dit teeltconcept weer dichter terug op aarde.

Het Israëlisch-Nederlandse bedrijf heeft een volledig geautomatiseerde vertical farm van 8000 m² gebouwd. De faciliteit heeft negen verdiepingen, draait voornamelijk op zonne-energie en wordt gecombineerd met nauwkeurige tuinbouwtechnologie. Hiermee bereiken ze optimale teeltomstandigheden voor een groot aantal bladgroenten en kruiden.

Directeur en mede-oprichter van Future Crops, Gary Grinspan (op foto), vertelt dat deze teeltmethode niet alleen leidt tot verse producten van hoge kwaliteit, maar dat ook de oorspronkelijke smaak weer terugkeert. "De smaak en geur van de producten hebben jarenlang te lijden gehad onder het gebruik van gewasbeschermings-middelen en de vraag naar meer producten. De geavanceerde technologie van Future Crops optimaliseert de opbrengst per eenheid, zonder dat er wordt ingeboet op de kwaliteit."

Plantenfluisteraar
Het bedrijf gebruikt datagestuurde technologie om de ideale omstandigheden te creëren waarin de gewassen volledig tot hun recht komen in een zeer gecontroleerde en geautomatiseerde structuur. Het systeem houdt tientallen parameters bij, waaronder de luchtvochtigheid, temperatuur en belichting, zodat voor elk gewas de ideale klimaatomstandigheden bereikt worden.

Grinspan vergelijkt de technologie met een 'plantenfluisteraar'. "Planten halen alles wat ze nodig hebben uit de natuur," legt hij uit. "Ons team van agronomen kan in realtime naar elke plant 'luisteren' om te bepalen wat de individuele behoeften zijn, hoeveel 'slaap' ze nodig hebben, hoeveel licht, welk type licht, welke luchtkwaliteit, hoeveel water, welke specifieke voedingsstoffen en meer. De planten 'reageren' in hun eigen unieke taal, die terug te zien is in veranderingen in de morfologie, de vorm, grootte en kleur. Via deze signalen kan ons algoritme worden geïnstrueerd om de planten precies te geven wat ze nodig hebben in elke fase van hun groeicyclus."

De gewassen worden geteeld in substraat dat op de bodem is geplaatst. "We hebben een uniek bodemachtig recept ontwikkeld dat met voedingsstoffen is verrijkt, zodat de planten kunnen groeien in een zo natuurlijk mogelijke bodem," zegt Grinspan. "We leren van de natuur en wilden daar zo weinig mogelijk invloed op uitoefenen. Met ons systeem kunnen we het hele jaar door een uitgebreid assortiment van kruiden en microgroenten telen, volledig vrij van gewasbeschermingsmiddelen en zonder afhankelijkheid van de klimaatomstandigheden."

Startup krijgt US $30 M in eerste investeringsronde
Als gevolg van een familietragedie beëindigde Gary Grinspan een lange carrière bij grote bedrijven als PepsiCo en Unilever. Hij wilde zich gaan inzetten voor een betere wereld en richtte daarom Future Crops op.

Het bedrijf werd opgericht in 2016, in samenwerking met het Israeli Agricultural Research Organisation (ARO) en A&F Ventures, een beleggingsmaatschappij die door de familie Lerman wordt geleid, leiders in de Amerikaanse staalindustrie. Het bedrijf kreeg $ 30 miljoen in de eerste investeringsronde, waarmee ze al een flinke slag konden slaan in het transformeren van de waardeketen.

Het bedrijf heeft een R&D-overeenkomst gesloten met Nativ Dudai, PhD, en David Haimovitch, PhD, beiden van het Israeli Agricultural Research Organisation Institute (ARO), waar Dudai leiding geeft aan de eenheid voor medische en aromatische planten.

"De veerkracht van het voedselsysteem ligt aan de basis van de visie van Future Crops en het is de sleutel tot een betere toekomst voor de volgende generaties," zegt Dudai, PhD. "Het is tijd dat we opnieuw kijken naar de manier waarop we onze natuurlijke hulpbronnen gebruiken, zodat we schone, duurzame gewassen kunnen telen en voor voedselzekerheid kunnen zorgen."

Voor meer informatie:
Future Crops
info@future-crops.com
www.future-crops.com 

Publicatiedatum: