Snoeiwondbescherming in de snoeiperiode

De winter komt eraan, of is, zo u wilt, al begonnen. Doorgaans de tijd dat fruitbomen en –struiken een grondige snoeibeurt ondergaan om zo in het nieuwe jaar een optimale opbrengst te kunnen realiseren.

Er bestaat een grote kans dat er via de ontstane snoeiwonden een infectie plaatsvindt. Dit kan door meerdere soorten schimmels en bacteriën komen. Zo is in appel en peer vruchtboomkanker (Botryosphaeria) een gevaar, in bessen, zoals rode en blauwe bes, maar ook framboos of braam, Eutypa lata een zorg en in druiven Esca.

Doorgaans zitten er in het najaar en de winter veel asco-sporen van deze schimmels in de lucht. Deze sporen komen bij regenval naar beneden en kunnen op de snoeiwonden terecht komen. Het is dus
gewenst om te snoeien als het droog is en er niet teveel regen in de daaropvolgende dagen wordt voorspeld. Daarbij moeten scherpe snoeischaren gebruikt worden voor een gladde, sneller drogende
snoeiwond. Ook heeft het de voorkeur de te verwijderen takken schuin weg te knippen. Zo blijft er geen vocht, met eventuele sporen, op de snoeiwonden staan. Ook is het van belang gesnoeide, aangetaste takken zo snel mogelijk te verwijderen. 

Ondersteuning
Ter ondersteuning van bovenstaande praktische maatregelen heeft HortiPro het product BlocCade ontwikkeld. BlocCade bevat geen werkzame stoffen en bestaat uit meerdere ingrediënten waaronder
acrylaat emulsies en inerte vulstoffen. BlocCade bevat een grote hoeveelheid zeer kleine deeltjes die het vaatweefsel van de plant via de verse snoeiwond binnen dringen en afsluiten en zo een fysieke
barrière vormt tegen infectie van schimmels. Omdat BlocCade uitsluitend een fysieke werking heeft is er geen registratie als gewasbeschermingsmiddel vereist. 

Hierboven is te zien dat er zich een fysieke barrière vormt na een BlocCade™-toepassing, wanneer deze met inkt is bewerkt.

Het is uitermate belangrijk dat een toepassing met BlocCade tijdens of meteen na de snoei plaats vindt, stipt men aan. Hierbij dient de snoeiwond goed bespoten te worden met voldoende product. Het advies is bij een spuittoepassing een grove spuitdop te gebruiken, zoals een Teejet 8004 of 8005 of vergelijkbaar. De toepassing dient bij voorkeur plaats te vinden bij drogend en vorstvrije weersomstandigheden.

BlocCade wordt toegepast op planten die geen actieve sapstroom meer hebben, oftewel in de wintermodus zitten. Zo blijft BlocCade goed op de snoeiwond zitten en kunnen de kleine deeltjes goed het vasculaire weefsel binnendringen en afsluiten. Na een BlocCade-toepassing dient de gebruikte spuitapparatuur heel goed schoon gemaakt te worden.

Voor meer informatie:
HortiPro
info@hortipro.com
www.hortipro.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven