Succesvolle proef met bestrijding gevlekte fruitvlieg zonder conventionele gewasbeschermingsmiddelen

Een Britse veldproef heeft geleid tot een vermindering van 91% van een invasieve plaag die in 2012 voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk werd gesignaleerd. Agritech-start-up BigSis voerde de proef uit in samenwerking met Berry Gardens, de grootste leverancier van zachtfruit en kersen in het Verenigd Koninkrijk en het onderzoeks-instituut NIAB EMR.

Een geactualiseerde versie van de steriele insectentechniek (SIT) vormde de kern. Het uitgangspunt van SIT is eenvoudig: steriliseer mannelijke insecten en laat ze los in het gewas, waar ze paren met wilde vrouwtjes om de snelle toename van schadelijke populaties die tot gewasschade leidt te voorkomen. Het is soortspecifiek, niet-toxisch en resistent-immuun.

"SIT wordt al lang gezien als de perfecte oplossing voor de bestrijding van insectenplagen," zegt BigSis-oprichter Glen Slade, "maar in de zestig jaar sinds het concept werd bedacht, is het altijd te duur geweest om alleen in een beperkt aantal speciale gevallen toe te passen."

De veldproef was gericht op de bestrijding van de gevlekte drosophila (SWD), een wereldwijd voorkomende plaag in zachtfruit die voor duizenden euro's schade kan aanrichten. BigSis heeft tussen april en het einde van de oogst steriele mannelijke SWD's uitgezet in en rond een aardbeiengewas met doordragende aardbeien. Tijdens de proef kwam het aantal vrouwelijke SWD's in het behandelde perceel nauwelijks boven één per val per week uit, vergeleken met een piek van bijna tien insecten per val per week in de onbehandelde controles.

Bron: aafarmer.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven