Meer fiscaal voordeel met MIA-subsidieregeling vanaf 1 januari 2022

Agrarisch ondernemers in Nederland maken aansprak op diverse subsidieregelingen met afkortingen zoals EIA, MIA en Vamil. Kenners weten dat het om de Energie-investeringsaftrek (EIA), Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) gaat. De MIA verandert in 2022, deelt Kees Poortvliet van Flynth adviseurs en accountants.

Veranderingen MIA subsidie 2021 - 2022
De MIA subsidie bestaat inmiddels 20 jaar. Dit geldt niet alleen voor agrarische bedrijven als melkveehouderijen of akkerbouwers, ook bedrijven uit andere sectoren kunnen de MIA regeling aanvragen.

Vanaf 1 januari 2022 worden er voor de MIA subsidie hogere aftrekpercentages gerealiseerd. Op het moment kent de MIA regeling 2021 3 aftreksubsidies: 13,5%, 27% en 36%. Vanaf 1 januari 2022 worden deze percentages verhoogd naar 27%, 36% en 45%. Meer fiscaal voordeel voor de ondernemer dus, mits de investering voor de regeling in aanmerking komt. Het is nog niet bekend welke investeringen in 2022 op de lijst worden opgenomen.

Voorwaarden

Voor het aanvragen van de Vamil, EIA en/of MIA regeling zijn een aantal voorwaarden verbonden. Hieronder een aantal van de belangrijkste voorwaarden op een rij.

  • U meldt uw investering binnen 3 maanden na verplichting tot aankoop bij RVO.
  • U heeft geïnvesteerd in een bedrijfsmiddel dat op de actuele Energielijst (EIA) of Milieulijst (MIA/Vamil) staat. Deze wordt elk jaar aangepast. Voor uw investering wordt gekeken naar de Milieulijst die in dat jaar actueel was.
  • Uw bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen van de Milieulijst.
  • U heeft de benodigde vergunningen of certificaten die in de Milieulijst worden aangegeven.  
  • U heeft dit bedrijfsmiddel niet eerder gebruikt.
  • De investeringskosten bedragen minimaal €2.500.
  • Per bedrijfsmiddel komt maximaal een investering van  €25 miljoen in aanmerking, tenzij dit anders is aangegeven in de omschrijving van het bedrijfsmiddel.

Voor meer informatie:
Kees Poortvliet
Flynth 
Tel: +31 (0)88 23 67 777
info@flynth.nl
www.flynth.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven