"Dry Misting helpt om eerlijk geprijsde en hoogwaardige producten te leveren"

"Ik werd geïnspireerd door wat ik zelf zag in het Amazonegebied, hoe orchideeën groeien in een natuurlijke droge nevel en dat wilde ik toepassen op voeding," zegt Laurens Trebes, oprichter en CEO van UrbanPonics. "De manier waarop de tuinbouw nu werkt met producten die volgepompt worden met water, vond ik schokkend en ik wilde dit veranderen door een andere manier van telen en door gezondere voeding te geven aan de planten, waardoor ze ook gezonder worden voor ons."

Urban Ponics is een Nederlands bedrijf dat smart tech systemen levert voor vertical farming waarbij gewassen naast in grond ook groeien in onder andere kweektorens, lavabakken en andere mediums. Daarnaast ligt de focus op een speciale plantenvoeding genaamd NACAR die volgens de bedenkers 'full-spectrum farming' mogelijk maakt. Het bedrijf levert kant-en-klare projecten en plantenvoeding, en stofwisselings-verbeteraars. 


Laurens Trebes (rechts)

Kostenvoordeel
Het bedrijf verkoopt haar producten met de hoogste prijsgarantie, onder meer door de Contronic Dry Misting solution en de NACAR plantenvoeding. Door die combinatie bevatten de planten veel meer fytonutriënten (zoals vitaminen) dan planten die alleen met NPK worden geteeld, aldus Laurens.

"Het klinkt misschien vreemd, die hoogste prijsgarantie, maar uit een proef van een half jaar bij supermarkt Jumbo bleek dat er uiteindelijk een groep klanten ontstond die niet alleen biologisch wil - wat geweldig is voor het klimaat en het milieu - maar ook producten wil eten die met name gezonder zijn." 

Naast een toename in kwaliteit en gewicht biedt de Dry Misting technologie van Contronics nog meer voordelen, zoals minder bederf en dus meer afzet, nevel elimineert de noodzaak tot verpakken. Daarnaast draagt het systeem bij aan duurzaamheid door minder afval, energieverbruik en CO2.

Full-spectrum tuinbouw
Laurens is begonnen met de introductie van een nieuw tuinbouwconcept, full-spectrum farming, oftewel teelt zonder grond. De gewassen hangen in een fijne nevel die gemengde voedingsstoffen verdeelt die de planten nodig hebben om te groeien.

In de systemen van Urban Ponics worden al het water en de meststoffen volledig hergebruikt, begint Laurens een opsomming met voordelen. "De systemen kunnen in alle klimaten geplaatst worden zonder een hoge CO2-belasting. Per kolom is 0,003kWh nodig. Dankzij de NACAR plantenvoeding hebben de planten een sterk immuunsysteem. De teeltoplossingen zijn goedkoop. Het onderhoud is vrij beperkt."

Hij vervolgt. "We gebruiken de droge nevel van Contronics in combinatie met andere, iets grovere verstuivers. Het unieke van dry-mist is dat de sporenelementen zeer goed worden opgenomen. Dat zie je aan de vele haarwortels die de planten ontwikkelen als aanpassing aan het niet in de grond groeien. Als dezelfde planten in de grond zouden groeien, zou het wortelsysteem er heel anders uitzien en zouden er veel gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn."

Voordelen van droge nevel
Echte telers met hart voor het product en niet alleen gericht op geld besparen, gebruiken zijn product, legt Laurens uit. "Telers kunnen met onze systemen en plantenvoeding aantoonbaar gezondere producten produceren op een duurzame manier. Monoteelt wordt overbodig en op 1 ha kunnen bladgroenten, kruiden, tomaten, paprika's, komkommers, etc. gelijktijdig geteeld worden op één bemestingsformule."

Het volledige assortiment kan rechtstreeks worden aangeboden aan de lokale retail (vermindering van de voedselkilometers) en zonder tussenkomst van telersverenigingen. De kostenbesparingen en extra verdiensten gaan in de eerste plaats naar de teler en vervolgens naar de retailers. "Bovendien is het gezonder voor de telers, omdat ze geen gewasbeschermingsmiddelen hoeven te gebruiken en ze besparen op hun energierekening", beweert Laurens.

"Het Full Spectrum Farming-concept, waarbij dry-mist de drager is van onze plantenvoeding NACAR, zorgt ervoor dat planten het volledige spectrum van 90+ mineralen en sporenelementen ontvangen. De NPK-formules zijn beperkt tot ongeveer 10 mineralen en sporenelementen. Dit maakt de planten sterk en stressbestendig waardoor sla zelfs in de woestijn, in de tropen of op de steppe kan worden geteeld."

Voor meer informatie:
Laurens Trebes
laurens@urbanponics.nl 
UrbanPonics
urbanponics.nl  

 

Contronics
info@contronics.nl 
www.contronics.n


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven