Frans tomatenseizoen met wisselend succes voor de Marmande

Gebrek aan zon, regen... De grillen van het weer bleven Franse telers die al te kampen hadden met een productiedaling, niet bepaald bespaard. Met een oogstopbrengst van 45.000 ton op conventionele wijze geteelde tomaten, was in het Franse departement Lot-et-Garonne sprake van een daling van 10% ten opzichte van die van 2020. De opbrengst van op biologische wijze geteelde tomaten kwam uit op van 3.000 ton, terwijl was gerekend op een opbrengst van 10.000 ton.

“Het seizoen is voor ons nog niet voorbij, dus we wachten vol ongeduld op de zon om de tonnen die nog op het veld staan ​​te kunnen laten ontwikkelen en oogsten”, vertelt Stéphane Durand, directeur van de branche Fruits et légumes de Terres du Sud.

Het slechte weer van deze zomer had zijn weerslag op de kwaliteit van de Marmande-tomaten geteeld in de vollegrond, en vooral op die bestemd voor verwerking (gemalen, geconcentreerd, sap, enz.). De vochtigheid bevordert bovendien het ontstaan ​​van meeldauw.

De verse, beschut geteelde Marmande-tomaten voldeden daarentegen wél aan de verwachtingen met 1.000 ton op de markt gebrachte tomaten eind oktober 2021, tegen 800 ton geoogst in 2020: een stijging van 25%.

Bron: sudouest.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven