Andres Frey, Gemüsebau Frey, over veldsla:

"De prijs moet stabiel blijven, zelfs bij een sterk fluctuerende vraag"

Andreas Frey van Gemüsebau Frey heeft zich ontwikkeld van een teler tot een echte groothandel in Karlsruhe. De directeur vertelt over de huidige situatie van veldsla, maar ook over de trends in de afzet en op de groothandelsmarkt.

"Op dit moment gaat het goed met onze afzet. We zijn momenteel druk bezig met het nauwgezet controleren van de omschakeling op buitenlandse goederen. We hebben al verschillende pallets moeten weigeren, omdat de kwaliteit niet goed was. Kwaliteit is het belangrijkste element." 


Directeur Andreas Frey met een pallet veldsla van Zapf

Belangrijk voor de waardering van het product veldsla
Eén ding is zeker: het moet economisch rendabel zijn voor de producent, voor het bedrijf en voor de eindverbruiker. "Maar de prijs blijft stabiel gedurende het hele seizoen," aldus Frey. "Terwijl we een maand geleden ongeveer 30-50 kg per dag konden verkopen, zetten we nu tussen 350-500 kg per dag af. De waardering voor de producten komt pas na verloop van tijd, maar ze is er. Het is belangrijk om de kwaliteit voortdurend op peil te houden. De prijs is dan slechts een secundaire factor." Frey benadrukt dat het belangrijk is de prijs stabiel te houden, zelfs bij een fluctuerende vraag.

Oogsten van veldsla
De directeur van het in Karlsruhe gevestigde bedrijf beschrijft ook de werkprocessen achter de veldsla: "Met de hand gesneden, loopt de veldsla over een band in een oogstkist, van de oogstkist in een bad en van daaruit weer in een soort wasmachine om het product te filteren. Vervolgens belandt de veldsla op een andere band, vanwaar de werknemers het met de hand sorteren volgens bepaalde criteria."

De producentenprijzen moeten stijgen met 10-12%
Hoewel de regio de laatste tijd weer op adem kon komen wat het weer betreft, hebben de producenten momenteel te kampen met natte akkers. "De veldsla moet zeer fijn gesneden worden boven de grond. Aangezien de grond door de nattigheid zeer zacht wordt en de afzonderlijke zaadlobben geel worden, is een extra schoonmaakbeurt nodig, die ook meer werk vergt. Het is begrijpelijk dat de teler nu probeert de best mogelijke verhouding te creëren, waardoor de producentenprijzen in sommige gevallen met 10-12% zijn gestegen," aldus Frey. Bovendien worden de producenten sterk getroffen door de stijgende loon-, energie-, brandstof- en nog andere kosten.

De veldsla wordt geleverd verpakt in zakken van 1 kg. Het seizoen is eind september/begin oktober begonnen en zal tot eind maart duren. "De veldsla vertoont een zeer goede kwaliteit, qua smaak is het product nootachtig en de sla is ook mooi om te zien. Tegelijkertijd bieden we een klantvriendelijk, voorgesneden product." Frey betrekt de veldsla onder meer van Pfalzmarkt in Mutterstadt en Zapf Frischgemüse in Kandel.

Voor meer informatie:
Andreas Frey
Gemüsebau Frey GmbH
Waldhof 1
76889 Kapsweyer, Duitsland
+49 6340 / 20 5
info@gemuesebau-frey.de 
gemuesebau-frey.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven