"Bijna alles aan deze robots is uniek, inclusief het feit dat ze betaalbaar zijn"

Nu landen overal ter wereld kampen met een tekort aan arbeidskrachten zijn AGF-bedrijven op zoek naar manieren om hun afhankelijkheid van arbeid tijdens de oogst en het post harvest-proces te beperken.

Een robotfabrikant uit Engeland heeft een oplossing ontwikkeld waarmee de arbeidsbehoefte na de oogst kan worden verminderd. Wootzano vervaardigt robots die zo behendig zijn dat zij in staat zijn om uiterst voorzichtig verse groenten en fruit te verwerken. Dit is te danken aan hun gepatenteerde, elektronische "huid", de bedrijfseigen hardware en machine learning-algoritmen die samen een volledig geïntegreerd, gerobotiseerd verpakkingssysteem vormen.

Wootzano heeft een geavanceerde robotoplossing voor AGF-verpakkingslijnen gecreëerd.

Klik hier om de robots in actie te zien.

"Onze gepatenteerde technologie geeft robots een grotere mate van sensorisch bewustzijn van hun omgeving voor het analyseren van gegevens zoals druk, hardheid, temperatuur, vochtigheid en chemische kenmerken. Voor zover wij weten, is onze technologie uniek. Een dergelijk hoogwaardig niveau van intelligente en behendige verwerking bestond nog niet binnen verwerkingslijnen van producten zoals druiven en tomaten. Het bootst niet alleen de menselijke handelingen na maar gaat nog een stapje verder," legt dr. Atif Syed uit, voorzitter, CEO en oprichter van Wootzano.

"Om dit type producten te kunnen verwerken, moet de robot weten hoeveel kracht er uitgeoefend mag worden. De robot weet ook de richting van de kracht. Vrijwel alles aan deze robots is uniek, inclusief het feit dat ze betaalbaar zijn. We schatten dat de investering binnen één jaar kan worden terugverdiend, maar dit hangt uiteraard af van het gebruik."

Wootzano heeft al lijnen in gebruik en duizenden orders in behandeling. De productie draait momenteel op volle toeren. De geautomatiseerde verpakkingslijnen worden gebruikt door Britse en Europese bedrijven.

"De robots werden ontwikkeld voor het verwerken van alle soorten groenten en fruit, maar worden momenteel voornamelijk gebruikt voor druiven en tomaten. Dit komt omdat we ons focussen op de vraag en dit is waar onze klanten om vroegen. We zien echter ook veel vraag naar verwerkingslijnen voor steenfruit, kiwi's en avocado's."

"Ons systeem omvat de kwaliteitscontrole, gewichtsraming, het op maat snijden, oppakken en in punnets plaatsen. We bereiden de punnets voor om geseald te worden, maar het sealen zelf maakt geen onderdeel uit van ons systeem. Voor de verschillende klanten kunnen andere profielen worden geprogrammeerd."

"De robot raamt het gewicht en kan de druiventros afknippen tot het juiste gewicht. De verschillende robots in deze lijn communiceren met elkaar om te garanderen dat het gewicht en de presentatie correct zijn. Er kan een persoon aanwezig zijn bij de lijn om de uiteindelijke presentatie te checken."

"Binnen een paar maanden zullen we ook een inschatting kunnen maken van de houdbaarheid van een product, hetgeen klanten de mogelijkheid biedt om dynamischer prijzenstrategieën toe te passen. Al onze robots zijn verbonden met een cloudnetwerk, waar alle gegevens worden verzameld en opgeslagen. De robots zijn zelflerend en zelfaanpassend. Zij wisselen kennis uit en worden in de loop der tijd steeds beter."

Na aankoop van de robots verplicht de klant zich tot een abonnementsbijdrage voor het uitvoeren van updates, ondersteuning op afstand en algemeen onderhoud.

De vooraf ingestelde specificaties voor de AGF-verpakkingen zullen in de toekomst waarschijnlijk aangepast worden, omdat er een verschuiving gaande is naar duurzamere, minder vervuilende verpakkingsmethoden. Vanwege de toenemende implementatie van robots zou het denkbaar zijn dat deze specificaties worden afgestemd op de robots.

Voor meer informatie:
D. Fulton
Wootzano
+44 (0)333 5779 668 
d.fulton@wootzano.com
www.wootzano.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven