Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Nieuwste klimaatcomputer helpt teler 'bibliotheek van instellingen bouwen'

Tholen - In oktober 2020 introduceerde Hoogendoorn Growth Management hun nieuwe paradepaardje: de IIVO. “Dat was midden in de pandemie, na tien jaar van ontwikkeling,” vertelt salesmanager Kevin Spoelder.

De winst in de Autonomous Greenhouse Challenge in 2020 viel samen met de GreenTech dat jaar, een mooi moment om de nieuwe klimaatcomputer te presenteren. Alleen ging de beurs om inmiddels algemeen bekende redenen niet door, en de presentatie van de IIVO, via een online lanceringsevenement, schoof een paar maanden op.

Inmiddels zijn we een jaar verder, en zijn er al meer dan 100 exemplaren van de IIVO uitgeleverd. “Daar zijn we heel trots op.” Maar waar komt die vraag vandaan? Wat is wezenlijk anders aan de IIVO ten opzichte van eerdere klimaatcomputers?

Kevin legt uit: “Als je kijkt naar industriële automatisering, dan is degelijkheid en betrouwbaarheid heel belangrijk. Allemaal heel goed natuurlijk. Maar de laatste vijftien jaar is de klantbeleving ook enorm veranderd, sinds de komst van de eerste iPhone. Onze voorganger, de iSii, komt uit dezelfde tijd. Gebruikers stellen nu veel hogere eisen aan technologie.”

Gebouwd vanaf ‘scratch’
Om die reden hebben ze bij Hoogendoorn het systeem vanaf ‘scratch’ opgebouwd. “Zo zijn we weer klaar voor de volgende vijftien jaar.”

De ‘smoel’ van de nieuwe computer, zoals Kevin het omschrijft, is eigentijds. Het product voelt echt als een modern stukje techniek, vergelijkbaar met de nieuwste telefoons en tablets. Maar ook ‘onder de motorkap’ hebben ze alles opnieuw kunnen opbouwen.

“Daardoor konden we rekening houden met nieuwe ontwikkelingen in de markt, zoals datagedreven teelt. Ook konden we communicatie met allerlei nieuwe platforms en sensoren inbouwen, je kunt bijvoorbeeld vanuit LetsGrow.com teeltstrategieën in het systeem zetten.” Daarnaast is het systeem volledig online te updaten, zonder dat er iemand fysiek naar een tuin moet.

En het systeem kan ingezet worden op allerlei soorten gewassen: van tomaten tot orchideeën, van paprika’s tot sla. Wat daarbij helpt is dat je eigen ‘teeltrecepten’ kan laten draaien op de computer. “Vanaf dag 0 in de teelt kan je allerlei instellingen achter elkaar klaarzetten, voor water, klimaat, energie, enzovoort. De computer draait die cyclus vanzelf af, en als ie klaar is, kan je dat proces weer opnieuw starten. Zo bouw je een bibliotheek van instellingen.”

Ook de principes van Plant Empowerment, waarbij de plant in balans blijft, worden in het systeem ‘ingebakken’. Kevin: “De plantbalansen worden ook inzichtelijk gemaakt in het systeem. Dat kan bijvoorbeeld via een RTR-grafiek: de ratio tussen temperatuur en straling. Zo kan je op basis van het weerbericht de benodigde temperatuur instellen, daarom is ook het weerbericht geïntegreerd in de regelingen van het systeem.”

Voor meer informatie:
Kevin Spoelder
Hoogendoorn Growth Management
Westlandseweg 190
3131 HX Vlaardingen
+31 10 460 80 80
ks@hoogendoorn.nl 
www.hoogendoorn.nl     


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven