Klimaatkamer kansrijk, maar moet nog duurzamer

"Wanneer je sla in afgesloten klimaatkamers kweekt, heb je minder kans op een mislukte oogst." Dat stelt onderzoeker Jeroen van Roy naar aanleiding van onderzoek dat hij uitvoert voor het Kenniscentrum Energie (KCE) van hogeschool Thomas More. Hij houdt zich binnen KCE vooral bezig met glastuinbouw en klimaatkamers en probeert die laatste duurzamer te maken, zodat meer telers er gebruik van kunnen maken. 

“Wanneer je een heel jaar lang wilt telen in een serre is er extra licht nodig, want in de winter is er te weinig zon om de productie optimaal te houden. Daarom onderzoeken we hoe we de hoeveelheid licht geleidelijk aan kunnen laten evolueren, want planten hebben liefst een constant klimaat. Daar zorgen we voor door de belichting slim te sturen: op heel zonnige dagen belichten we minder en op donkere dagen net meer. Het doel daarvan is om energie te besparen zonder aan de productie van de gewassen te raken. Dat systeem heet licht-integratie. We onderzoeken dan hoe we aanvullende lampen zo goed mogelijk kunnen inzetten. Bijvoorbeeld wanneer heeft het nog zin om licht bij te geven en wat doet dat extra licht op dat moment nog voor de plant?”

Streven naar energiezuinige glastuinbouw
“Wat me in het begin toch wat verbaasde, is hoeveel er al gebeurt in de glastuinbouw om de productie zo energie-efficiënt mogelijk te maken. Ik vind het dan ook jammer dat dat in de media zelden naar voren komt. Zo werken bijvoorbeeld heel wat bedrijven met een warmtekrachtkoppeling. Dat is een installatie die zowel elektriciteit als warmte opwekt.

Die elektriciteit kan dan gebruikt worden voor het licht in de serre of om op het net te zetten. Met de warmte verwarmen we de serre. In zo'n systeem wordt meestal vertrokken van aardgas die verbrand wordt en dat brengt rookgassen met zich mee. In die rookgassen zit CO2 ,die de planten opnemen als voedingsstof, en vinden we ook nog warmte terug. Die wordt gerecupereerd en gebruikt als extra warmtebron voor de verwarming van de serre."

Sla kweken zonder zon
“Naast het opwekken van energie gaat het energieverhaal vooral ook over het klimaat onder controle houden. Dat kan je goed in serres, maar je hebt nog meer vat op alle factoren in klimaatkamers. Bij klimaatkamers gaan we telen zonder zonlicht in een afgesloten kamer. Alle gewassen hebben andere noden, sla heeft bijvoorbeeld een koele nacht nodig. Die noden kan je perfect in de hand houden in zo’n klimaatkamer want er is geen zonlicht. Wanneer alles op punt staat, is het grote voordeel daarvan dat er dus ook minder kans is op plagen, ziektes en mislukte oogsten. In Vlaanderen wordt dit nog niet op grote schaal gedaan omdat er nog wat werk is om de kamers duurzamer te maken, maar daar zijn we nu dus volop mee bezig!”

Bron: Thomas More


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven