Onderzoek naar toevoeging verrood als stuurlicht bij LED

In september is een nieuw onderzoek naar LED-belichting gestart in Vlaanderen. Het LED-FR project heeft als doelstelling de transitie van SON-T-belichte teelten naar full LED-belichtingssytemen te versnellen. Nu is die omschakeling door hoge investeringen voor Vlaamse telers vaak nog (te) groot.

In het LED-FR project willen de proefcentra in Sint-Katelijne-Waver, Hoogstraten, Inagro vzw en de Katholieke Universiteit Leuven de overstap vergemakkelijken door belichtingsstrategiën uit te werken en te dissemineren in Vlaanderen. Bovendien wordt in dit project onderzocht of de voordelen uitgebreid kunnen worden door het toedienen van verrood licht (700-800 nm) als stuurlicht.

Vooral door de positieve invloed van verrood licht op de plantarchitectuur en het assimilatentransport, wordt er verwacht een meerproductie te bereiken in komkommer- en tomatenteelt. Bij komkommer zal ook een verbetering in houdbaarheid nagestreefd worden door de uitgroeiduur van de vruchten te verkorten. Bij kropsla verwachten de onderzoekers de morfologie van de plant positief te beïnvloeden, zonder meer rand en geel blad te veroorzaken.

Het project wordt hoofdzakelijk gefinancierd door de VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen) en loopt tot en met 31 augustus 2025. 

Bron: Proefstation voor de Groenteteelt


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven