Franz Josef Simia, CEO van Happy Plant consulting:

"Deze kloontechniek is uniek en verschilt aanzienlijk van andere"

Als het gaat om het maken van medicinale cannabisproducten draait alles om consistentie. Daarom is het van het grootste belang om de groei van de planten nauwkeurig te controleren, om er zeker van te zijn dat er geen significante variaties zijn van de ene partij tot de andere. Om deze redenen beginnen telers de teelt meestal met klonen, omdat deze meer zekerheid geven omtrent een uniforme en gezonde groei. Tegelijkertijd is klonen een vak op zich en het kan bijzonder uitdagend zijn, vooral als je bedenkt dat deze stap de hele cyclus zal beïnvloeden.

"Startmateriaal voor een farmaceutische cannabisteelt vereist eigenlijk dat je van klonen uitgaat," zegt Franz Josef Simia, CEO van Happy Plant Consulting en Internationaal Medicinaal Cannabis consultant bij Chronic-Co, Kaapstad. "Dit omdat, zoals de naam zelf al zegt, alle planten identiek moeten zijn. De fenotype variatie uit zaden kan eindigen in een variatie van het eindproduct en dat zou nauwelijks voldoen aan de regelgevingseisen. De Duitse markt eist bijvoorbeeld een variatie van product tot product van niet meer dan 10%."

Een geschiedenis met roots in de genetica
Franz begon met klonen in 2009, toen hij het voor privédoeleinden begon te doen, totdat hij ging werken voor Flowery Field, een grote kloonteler in Oostenrijk. "Daar leerde ik over efficiëntie en gestandaardiseerde kloontechnieken," vertelt hij. "Daarna, na 3 jaar in Head- en Growshops in Wenen te hebben gewerkt, besloot ik Happy Plant, het familiebedrijf, nieuw leven in te blazen."

Franz komt uit een familie van tuinders die een bedrijf runnen met de naam Egger Nurseries, dat al sinds 1890 actief is, en daarna de naam Happy Plant kreeg. "In 2016 ben ik eindelijk begonnen met de verkoop van klonen," vervolgt hij. "En ik realiseerde me dat mijn kwaliteit eruit leek te springen en dat de selecties die ik op de markt bracht uitzonderlijk goed werden bevonden. Overzee gaan en allerlei exposities en telers bezoeken om de nieuwste genetica te verzamelen werd een basisroutine."

Uitdagingen van het klonen
Daarom helpt Franz telers hun kloonteelt te standaardiseren. "Telers moeten een tandje bijzetten en zich realiseren dat het snijden van klonen draait om standaardisatie. Als ik kijk naar de technieken die in de VS worden gebruikt, zelfs bij de grootste bedrijven, vind ik het interessant dat ze zich niet erg bewust lijken te zijn van dit onderwerp. Een rond, lollyvormig bladerdak op de moederplanten zal resulteren in inconsistente klonen, omdat de lichtpenetratie en de hormoonspreiding over de planten niet gelijkmatig zijn. De belangrijkste, bovenste tak van dergelijke moederplanten zal altijd de krachtigste zijn, terwijl zijtakken een andere structuur zouden hebben met een minder dikke stam vanwege het gebrek aan licht."

"Ook wordt altijd verwacht dat de moederplanten groot zijn, terwijl kleinere moederplanten met gecontroleerde biomassa en wortelzone in feite altijd efficiënter zijn. Als een grote moederplant met een capaciteit van 300 klonen ziek wordt, kan dit veel meer schade toebrengen dan een kleinere, veel gemakkelijker verwisselbare moederplant. Bovendien dicteert de levensduur van de moederplant, die niet langer dan 1 jaar mag zijn, een meer verfijnde aanpak van dit probleem. Vervangingsschema's moeten op tijd zijn om efficiënt te zijn, wat inderdaad veel gemakkelijker te hanteren is met kleinere moederplanten."

Daarom is het volgens Franz niet nodig om enorme potten of netten te gebruiken om de takken te spreiden. "Als je de juiste kniptechnieken gebruikt, kan de plant zichzelf uitzaaien. Haal gewoon alle knopen die naar de stam toe groeien eraf en de plant zal vanzelf in de breedte gaan. Gestaag terugsnoeien tot de laatste internode en schoonmaken onder deze lijn zorgt voor gecontroleerde biomassa om klonen opnieuw te laten groeien."

De echte uitdaging is echter om dit op grote schaal te doen. "Zodra de juiste technieken zijn ingevoerd en het personeel is opgeleid, kan het klonen voor grote hoeveelheden plaatsvinden. De meest bekwame persoon zou in staat zijn om 1.500 klonen te snijden en de gesneden moederplanten in één dag op te ruimen."

Franz's unieke kloontechniek
Tegelijkertijd heeft Franz een unieke kloontechniek ontwikkeld. Dus, voordat een bedrijf dat eerder genoemde dagelijkse doel bereikt, moeten ze eerst worden voorgelicht over de eigenlijke methodologie. "In het algemeen bestrijkt de techniek die ik promoot een breed scala aan het voorkomen van veel voorkomende problemen, zoals echte meeldauw op moederplanten en klonen, het beheersen van de levenscyclus van een moederplant, evenals het medium en de wortelzone," legt hij uit.

"Al deze factoren, alsmede een gecontroleerde terugsnoei van de moederplant die om de 14 dagen wordt uitgevoerd, maken deel uit van een zogenaamde gestandaardiseerde kloonprocedure. Voor zwevende deeltjes in de lucht wordt gezorgd door CleanLight Air Units en door handmatige reiniging van de moederplanten met handunits die UVC uitstralen; een natuurlijke killer van pathogenen zou een dagelijkse routine moeten zijn."

Een van de belangrijkste delen van een plant is natuurlijk de wortelzone, die extra zorg vereist. "De wortelzone van de moederplant wordt steriel gehouden door gebruik te maken van hypochlorig zuur en de juiste watergiftintervallen. Het controleren van de biomassa van de moederplant door deze tot een bepaalde internode terug te knippen en vanaf dezelfde hoogte opnieuw te laten aangroeien, heeft bewezen dat het klonen van dezelfde grootte klonen met dezelfde groeikracht en dezelfde takontwikkeling oplevert. Het is in feite alsof je een heg terug knipt en weer laat aangroeien, terug knipt en weer laat aangroeien. Wanneer het tot één niveau wordt teruggebracht, is de biomassa gelijk."

Dus, botweg gezegd, moederplanten die klaar zijn om geknipt te worden, worden van de tafel gehaald. De laatste levendige internode wordt opgespoord en tot deze internode wordt teruggesneden, zodat de moederplant er in principe 'kaal' uitziet. Daarna wordt het onderste deel schoongemaakt en worden eventuele dode bladeren of lichtgroen materiaal verwijderd. Nu wordt alle energie van de plant geconcentreerd op de laatste internode die overblijft op de meervoudige takken. "Dit 14-dagen schema heeft bewezen uitstekend te werken in verschillende teeltbedrijven," merkt Franz op. De afgesneden klonen worden vervolgens in een mistkamer geplaatst, omdat ze vocht verdampen en geen last hebben nadat ze van de moederplant zijn gescheiden.

"Deze techniek verschilt aanzienlijk van andere, omdat die klonen onderling consistent zijn wat betreft grootte, groeikracht en bewortelingstijden. In 5-10 dagen moeten alle klonen al geworteld zijn. Verder in het proces kun je bij deze klonen een snellere groei waarnemen."

Voor meer informatie:
Franz Josef Sima
Happy Plants
franz_sima@gmx.at 
LinkedIn
@happyplantaut


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven