Spanje was in 2020 goed voor bijna een derde van AGF-export tussen EU-landen

De handel in verse groenten en fruit tussen EU-landen bedroeg vorig jaar 40,3 miljoen ton. Spanje was de lidstaat die de meeste groenten en fruit exporteerde naar de rest van de EU-landen. Het bracht 12,3 miljoen ton op de Europese markt, wat 31% van het totaal is. Daarna volgt Nederland met 9,4 miljoen ton (23% van het totaal), zo blijkt uit berekening van de Spaanse koepelorganisatie Fepex op basis van gegevens van Eurostat, het statistiekbureau van de EU.

Op de derde plaats staat Frankrijk met 3,8 miljoen ton, goed voor 10% van het totaal, gevolgd door België met 3,7 miljoen ton (9%).

Duitsland en Italië exporteerden nagenoeg evenveel groenten en fruit naar de andere EU-landen: 2,83 miljoen ton in het geval van Duitsland en 2,89 miljoen ton voor Italië. Elk van beide landen had daarmee een aandeel van 7%. Griekenland zond 1,2 miljoen ton groenten en fruit naar de EU-lidstaten en Polen 1,1 miljoen ton.

De Eurostat-statistieken, die ook gegevens over het Verenigd Koninkrijk bevatten, tonen volgens Fepex het belang van Spanje aan als leverancier van verse groenten en fruit in de EU. Maar liefst 93-94% van de Spaanse export van groenten en fruit komt op de Europese markt terecht.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven