Eerste Fortuna-aardbeien op de markt

In het gebied rond het Italiaanse Metapontino is het aardbeienseizoen 2021/2022 voor het vroege Fortuna-ras onlangs van start gegaan en de vraag is nu al groter dan het aanbod. Giovanni Passarelli, een jonge ondernemer uit Scanzano Jonico (Matera), eigenaar van het gelijknamige bedrijf, vertelt hierover.

“Klanten vertellen dat de aardbeien binnen een half uur verkocht zijn. Ze vragen me de voorraden te vergroten, maar voorlopig is de beschikbaarheid nog beperkt. Er is veel vraag naar aardbeien in Italië, zelfs in de herfst-/wintermaanden, vooral in de noordelijke regio's.”

Giovanni Passarelli

“Ik bevoorraad enkele algemene markten in het noorden, zoals die van Milaan en Bergamo, en ook enkele in Apulië. Dit zijn de eerste dagen van de oogst, dus de hoeveelheden zijn nog laag, maar nemen geleidelijk toe. Begin november begonnen we met iets meer dan 30 dozen en nu hebben we er 120. Momenteel wordt er om de 4 à 5 dagen geoogst, maar ik denk dat ik de hoeveelheden al vanaf de eerste tien dagen van december kan verhogen. Wat de prijzen betreft, lijkt de tendens positief te zijn: in Noord-Italië liggen de prijzen tussen €14,- en €17,- per doos van 2 kg.” 

“Dit is het eerste jaar dat ik het Fortuna-ras heb geteeld. Het uitplanten was midden september voltooid en na iets minder dan 60 dagen werden de eerste aardbeien al geoogst. Het is een ras dat ik tot nu toe had onderschat, omdat ik alleen van januari tot mei betrokken was bij de teelt en de afzet van Sabrosa-Candonga. De Fortuna-aardbeienplanten zijn in uitstekende conditie. Er zitten veel bloemen en groene aardbeien aan de planten, maar hoewel de temperaturen de voorbije week zacht zijn geweest, heeft het lage licht de verkleuring van de aardbeien vertraagd.”

Fortuna-aardbeien

“De vraag en de prijzen zijn zeer hoog, evenals de waardering voor de vroege aardbeien, die ondanks de periode, geurig, uitstekend van grootte en smakelijk zijn en een hoog suikergehalte hebben. Gezien de huidige commerciële tendens had ik meer hectaren kunnen planten, maar het tekort aan arbeidskrachten joeg me angst aan en doet dat nog steeds. Het seizoen 2021/2022 in Metapontino is net begonnen, en zal eindigen in juni 2022.” 

Voor meer informatie:
Giovanni Passarelli 
Azienda Agricola Passarelli
Via Andriace, 19
75020 Scanzano Jonico - Italië
+39 320 9134551
agricolapassarelli@libero.it 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven