FPC Future: robotica en automatisering in de teelt

Wanneer zullen we robotvloten aan het werk zien op de percelen?

Arbeid, of het gebrek daaraan, is een hot topic in de AGF-sector en geeft automatisering op de percelen, kassen en boomgaarden, maar ook in de pakstations en bij de distributie een duwtje in de rug. Maar hoe ver zijn we met robots die handmatige taken op zich nemen?

Op de Britse FPC Future-beurs van 4 november waren er seminars over alle aspecten van toekomstige technologie. Een daarvan was gericht op robotica en automatisering in de teelt.

John Giles van Promar, die het seminar in goede banen leidde, opende door te zeggen dat er een noodzaak was om de productiviteit in de sector op te krikken en dat we veel zouden horen over agri-tech in de toekomst, ook al kan het niet alle uitdagingen beantwoorden waarmee de sector zal worden geconfronteerd.


Richard Harnden (rechts) en John Giles (links)

Richard Harnden van Berry Gardens schetste hoe zijn bedrijf zeven jaar geleden besloot om automatisering te omarmen, omdat ze toen al zagen dat de beschikbaarheid van arbeid een steeds groter probleem zou worden. Berry Gardens werkte nauw samen met Lincoln University en reisde de wereld rond om te zien wat er gebeurde op het gebied van automatisering in de zachtfruitsector.

Berry Gardens werkte samen met Sago Robotics om projecten te ontwikkelen voor de oogst(voorspelling) in de aardbeienteelt.

Volgens Richard besteden oogstmedewerkers 10-20% van hun tijd aan het lopen met volle/lege kratten van de gewassen naar de ophaalpunten. Dit kost € 140.000 aan arbeid per jaar.


Afbeelding uit de presentatie van Richard

Hoewel de autonome robot Thorvald nog niet doorontwikkeld is om fruit te kunnen plukken, heeft Berry Gardens al dergelijke robots geïnstalleerd op twee van hun faciliteiten in Kent, waar ze 's nachts doorwerken en een UV-C-behandeling toepassen op 14 hectare zachtfruit. Ze worden ook gebruikt voor vroege detectie van ziekten en de toepassing van biologische bestrijding, wat tussen € 40.000 -
€ 60.000 aan arbeid per jaar kan kosten. De robot kan ook taken uitvoeren zoals het verwijderen van uitlopers, het onder controle houden van onkruid en het voorspellen van de oogstopbrengst.

Maar de echte winst zal volgens Richard geboekt worden wanneer de robot het zachtfruit kan oogsten. Hij heeft er alle vertrouwen in dat dit in de komende jaren mogelijk zal zijn.


Pal Johan From

Pal Johan From van Saga Robotics heeft zich de afgelopen vijf jaar toegelegd op de ontwikkeling van Thorvald, een robot die in een tuinbouwomgeving kan werken met de robuustheid en betrouwbaarheid die nodig is voor teelt op grote schaal. Het team werkt aan een breed scala aan tools voor Thorvald, maar momenteel ligt de focus op het ontwikkelen van een UV-behandeling tegen meeldauw bij aardbeien en wijndruiven.

De robot is momenteel actief op teeltbedrijven in Noorwegen, het VK, Italië en de VS en biedt bescherming tegen echte meeldauw, waardoor aardbeien kunnen worden geteeld zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tegen meeldauw. Hierdoor kunnen aardbeien op een heel andere manier worden geteeld en is veel minder nood aan inputs.


De autonome robot Thorvald was te zien op het evenement.

Pal John zei dat arbeiders in de voedingsindustrie worden geconfronteerd met repetitieve taken die door robots kunnen worden gedaan. Er zijn 10 robots aan het werk bij de Britse fruitteler Clockhouse. Ze werken de hele nacht door met een UV-behandeling tegen echte meeldauw. Momenteel nemen ze er 10 hectare voor hun rekening, maar volgend jaar zal die oppervlakte toenemen tot 30 hectare. Dit is de eerste keer dat dit op industriële schaal wordt uitgevoerd en de afstand die door de robots wordt gereden is 8.000 km, wat ongeveer de afstand is tussen het VK en New York.

Terwijl de robot werkt, worden gegevens verzameld om AI te ontwikkelen die de robot nog veiliger moeten maken.

Pal Johan is er zeker van dat we in de toekomst robotvloten op de percelen zullen zien werken en dat ze in de toekomst een belangrijke rol zullen spelen in de tuinbouw.


Johnathon Featherstone

Johnathon Featherstone van Featherstone Machinery begon met de waarschuwing dat de teelt in het VK zal stoppen als er geen actie wordt ondernomen. Omdat groentetelers te maken hebben met een lagere beschikbaarheid van arbeid en stijgende arbeidskosten, beginnen ze over te stappen op robotica, maar verandering is moeilijk.

Het machinaal oogsten van sommige groenten, bijvoorbeeld koolsoorten, kan een uitdaging zijn en machines zijn duur. Ze moeten een goed rendement halen om commercieel levensvatbaar te zijn. Hij zei dat er meer financieringsbronnen en financiële prikkels nodig zijn om telers te helpen. Hij haalde Covid als voorbeeld aan om aan te tonen dat we niet kunnen vertrouwen op geïmporteerde producten. Johnathon zei ook dat de mentaliteit van de consument moest veranderen, want de consument verwacht een bepaalde grootte of vorm van groente, maar dat maakt het oogsten met robots nog uitdagender.

Er is behoefte aan meer bedrijven die machines willen leveren en aanpassen voor verschillende producten. Hij riep op tot samenwerking tussen zaadbedrijven, telers en fabrikanten om nieuwe rassen te produceren die beter geschikt zijn voor machinale oogst.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.