Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vierdaagse VF-cursus: elektriciteitsverbruik van verticale farms berekenen en meer

Vertical farming maakt wereldwijd een snelle ontwikkeling door en afhankelijk van het land of de locatie kunnen er verschillende redenen voor deze ontwikkeling zijn. Veel van de informatie komt uit commerciële bronnen of uit wetenschappelijk onderzoek. "Maar uiteindelijk helpt veel meer toegepaste kennis en praktijkervaring om een realistisch beeld te geven van vertical farming en de business case van vertical farming", zegt Jasper den Besten, hoofddocent aan de HAS.

"Organisaties en particulieren zoeken daarom naar bronnen die dit soort kennis en ervaring leveren en komen bijvoorbeeld terecht bij Hogescholen als InHolland en HAS, in een van de meest ervaren hightech tuinbouwlanden ter wereld, want dat is Nederland."

Daarom heeft HAS een cursus vertical farming ontwikkeld, genaamd 'Managing a vertical farm'. De toegepaste cursus bestaat uit 4 dagen variërend tussen theoretische en praktische toepassingen van vertical farm management.


Jasper den Besten

Behoefte aan educatieve achtergrond
Ongeveer 12 jaar geleden introduceerde de HAS vertical farming in haar tuinbouwcurriculum. Twee jaar later werd er gestart met een Nederlandse cursus 'Telen zonder daglicht' op locatie, en vijf jaar later boden ze de eerste Engelse online cursus 'Growing without daylight' aan. Het heeft even geduurd voordat Nederlandse bedrijven, onderwijs-, onderzoeks- en adviesinstellingen in het westen van Nederland echt actief werden op dit gebied.

"We zijn echter heel blij met alle initiatieven die zijn ingebracht. We proberen voortdurend samenwerkingen te zoeken, zodat we samen een beter 'product' kunnen aanbieden", vult Jasper aan.

Gebrek aan kennis
Jasper legt uit dat vertical farming nog vrij nieuw is, en dat het daarom nog wel even zal duren voordat het een behoorlijke plek in de universitaire curricula krijgt. Bovendien is het aanbod van hoogwaardige cursussen voor personeel en management moeilijk te vinden.

Mensen met ruime tuinbouwkennis en -ervaring onderschatten vaak de omstandigheden van vertical farming, zoals licht, straling en transpiratie. "Mensen van buiten de sector moeten echter nog basisprocessen leren, zoals het bestellen van zaden, het bewaren van zaden, het ontkiemen van zaden, enzovoort. Daarom kunnen cursussen als deze die leemte in het onderwijs opvullen."

Inhoud van de cursus
Het doel achter de cursus is om echte kennis en ervaring over vertical farming te delen met de hele sector. In de cursus wordt een link gelegd naar theoretische kennis over bijvoorbeeld licht en straling en mogelijke lichtbronnen, inclusief praktische processen zoals lichtmeting en lichtplannen.

Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het meten van belangrijke componenten als elektriciteitsverbruik (g/kWh) en het berekenen van het elektriciteitsverbruik van de productiekostprijs van de verticale tuinbouw. Onnodig te zeggen dat dit het onderwerp van de cursus is.

De cursus behandelt alle cruciale aspecten, zoals rassenkeuze, zaadsoort, substraat, meststoffen, zaaien en plantdichtheid tot alle andere teeltaspecten van oogst en houdbaarheid. "Uniek aan deze cursus is dat we verschillende locaties kunnen laten zien waar deelnemers alle aspecten van vertical farming en meer kunnen zien, maar ook praktische zaken zoals kleine zaai- en oogstmachines", voegt Jasper hieraan toe.

Het doel is om deelnemers te helpen met het verschaffen van kennis, het uitwisselen van ervaringen, het delen van het HAS-netwerk, het in contact komen met spelers uit de sector en hen te helpen de juiste beslissingen te nemen voor hun vertical farming plannen.

Van cursus naar bachelorstudie?
Zoals Jasper uitlegt, is er in Nederland een tekort aan studenten voor commerciële tuinbouwopleidingen in het algemeen, omdat tuinbouw en landbouw niet erg populair zijn onder de jeugd. Daarom kunnen studenten stageplekken uitzoeken en banen kiezen uit een lange lijst, wat een snel ontwikkelende sector niet ten goede komt.

Daarom is er een discussie gaande over samenwerking met Wageningen Universiteit en universiteiten voor Toegepaste (Tuinbouw)Wetenschappen om een minor (die één semester, een half jaar op bachelorniveau zou zijn) op dit gebied te ontwikkelen en aan te bieden, die openstaat voor studenten van over de hele wereld. "Op deze manier kunnen we Nederlandse en internationale studenten in één groep samenvoegen, waardoor de groep groot genoeg wordt om de bachelor tot stand te brengen. We verwachten dat er veel belangstelling kan zijn voor deze minor."

Voor meer informatie:
Jasper den Besten, Senior lecturer
HAS University of Applied Sciences
j.dbesten@has.nl
www.has.nl

Publicatiedatum: