Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

van AutoCad 2D naar REVIT 3D installatietekeningen

“Het werk wordt uitgevoerd zoals het ontworpen is”

Eind jaren ‘80 deed het tekenprogramma AutoCad zijn intrede in de tuinbouw voor het maken van installatietekenwerk. Dit was een grote stap voorwaarts in de kwaliteit en detaillering van het tekenwerk, zo blikt John Vollebregt, COO bij het bedrijf, terug. In 2021 is een nieuwe stap gezet en is Tebarex overgestapt op REVIT 3D-installatietekeningen.

Tekenwerk basis goede uitleg
De AutoCad tekeningen waren al snel een begrip in de tuinbouw en de vraag werd steeds groter om alle kasinstallaties compleet uit te tekenen. John: “In mijn loopbaan van meer dan dertig jaar in de tuinbouwsector kan ik stellen dat het tekenwerk altijd een zeer belangrijke rol heeft gespeeld met betrekking tot een goede uitvoering van de projecten. Deze tekeningen waren en zijn nog steeds het gereedschap voor de supervisors in het buitenland om aan de lokale montageploegen goed te kunnen uitleggen wat er moet worden geïnstalleerd.”

3D
De overgang van AutoCad 2D naar het tekenen van de projecten in REVIT 3D dit jaar betekent dat het gehele grondplan, bestaande uit alle leidingen en grondkabels, in de 3D omgeving wordt ontworpen en gedetailleerd. Conflicten in kruisingen worden eenvoudig zichtbaar gemaakt en oplossingen worden in een 3D-omgeving uitgewerkt. “Door meer tijd te stoppen in de werkvoorbereiding en het maken van de 3D tekeningen, zal de uitvoering een stuk soepeler gaan, waardoor in het veld sneller en efficiënter gewerkt kan worden”, verwacht John.

Voor een project (Ely-Fenland UK) van 22 hectare in het Verenigd Koninkrijk in opdracht van Bom Group wordt één ‘mastertekening’ gemaakt welke is ingedeeld in sectoren, legt John uit. “Dan worden alleen nog overzichtstekeningen op papier geprint en alle details en werktekeningen zijn in te zien via een tablet of smartphone. Dit bespaart veel papier t.o.v. de voorgaande tekenmethode.”

Details
Door in het masterplan op een sector te klikken, worden er een aantal details links getoond. Bij aanklikken van een link wordt desbetreffende detail getoond en kan men via 3D viewer (Dalux) het in alle posities ronddraaien. “Daarmee kan de supervisor op elke locatie in de kas de specifieke details oproepen en lokale monteurs instrueren en controleren. Wanneer de supervisor weer in zijn hotel zit, worden de tekeningen gesynchroniseerd, zodat hij de volgende ochtend met de meest recente tekening op stap gaat. Door ter plaatste aantekeningen te maken in deze details en GPS posities te markeren, kan er, nadat installatiewerk gereed is, eenvoudig de as-built tekeningen worden geproduceerd.”

Tebarex zorgt ervoor dat een project, eenvoudig of complex, op professioneel niveau in 3D wordt uitgetekend, besluit John. “Op die manier heeft de installateur tijdens de uitvoering minder zorgen. Het werk wordt uitgevoerd zoals het ontworpen is en de installatie kan probleemloos voor jaren goed functioneren.”

Meer uitleg nodig? John geeft het graag.

Voor meer informatie: 
John Vollebregt
Tebarex BV
Jogchem van der Houtweg 4
2678 AG De Lier
T +31 (0) 85 483 2170
john.vollebregt@tebarex.com
info@tebarex.com 
www.tebarex.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven