Vlaamse onderzoekers nemen bestrijding stinkwants onder de loep

De zuidelijke groene stinkwants (Nezara viridula) is sinds een aantal jaar één van de meest gevreesde plagen in de beschermde teelt van paprika, komkommer en aubergine. Afgelopen maand is in Vlaanderen daarom een onderzoek gestart naar een duurzame, geïntegreerde bestrijdingsstrategie dat luistert naar de naam NeViCON.

De wants voedt zich met alle bovengrondse plantendelen, maar de schade is het meest uitgesproken in jonge, groeiende plantendelen zoals scheuten en vruchten. Zuigwondjes resulteren in vervormingen, verkleuring en vorming van necrotisch weefsel. Dit zorgt ervoor dat stengels broos en breekbaar worden en vruchten onverkoopbaar.

De te ontwikkelen strategie is gebaseerd op vier pijlers: preventie, monitoring, biologische bestrijding en, wanneer echt noodzakelijk, chemische bestrijding.

In het eerste werkpakket worden risicofactoren in kaart gebracht en worden er maatregelen en adviezen ontwikkeld om invlieg van de wantsen te beperken. Het tweede werkpakket zal een adequate monitoringsmethode op punt stellen. Hierbij worden onder andere piramidevallen met feromonen en UV-licht getest. Ook zal er per teelt een schadedrempel worden opgesteld waaruit actiedrempels worden bepaald.

In het derde werkpakket onderzoeken de onderzoekers eerst verschillende biologische bestrijdingsmethodes: vanggewassen, biopesticiden op basis van schimmels, modificatie van keuzegedrag door aanwezigheid van entomopathogene endofyten en natuurlijke vijanden zoals de sluipwesp T. basalis. In het geval dat de biologische bestrijding niet meer voldoende blijkt te zijn, zal ook chemische bestrijding mee worden opgenomen in het project.

Het onderzoek, dat loopt tot 31 september 2025, wordt uitgevoerd door de KU Leuven, Proefstation voor de Groenteteelt en Proefcentrum Hoogstraten. Het gaat om een Vlaio LA-traject.

Bron: Proefcentrum voor de Groenteteelt


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven