Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Gasprijs blijft gek gaan, korte termijn gas 'extreem onzeker'

Na een forse daling van de energieprijzen eind vorige week na nieuws uit Rusland, zijn de prijzen deze week weer gaan klimmen. Van dinsdag op woensdag schoot de prijs omhoog.

De aanvoer van gas uit Rusland was namelijk weer lager. Maandag 8 november, de dag waarop volgens de beloftes van Poetin er meer gas aankomt, wordt cruciaal voor de prijzen van volgende week, zo voorspellen analisten en ook zij die de afgelopen tijd stilaan specialist geworden zijn kunnen dat begrijpen.

Diezelfde maandag de 8e is ook de uiterste deadline voor de enquête die Glastuinbouw Nederland telers voorlegt om de effecten van de hoge energiekosten te peilen. Voor zij die maandag de enquête nog invullen, zou Ruslandnieuws hun antwoorden weleens positief of negatief kunnen beïnvloeden, als de situatie op hun tuin dat niet al doet. De geluiden over lege kassen en flinke noodgedwongen aanpassingen aan teelten worden steeds luider. 

Blik op de prijsontwikkelingen
Bij AgroEnergy blikken ze in een energie-update weer terug en vooruit. In hun terugblik schrijven zij dat de daggasprijs zakte naar 62,5 ct/m3 en ook de prijzen voor de komende maanden daalden met ruim 20 ct/m3 ten opzichte van woensdag einde dag. Dat resulteerde onder meer in onderstaande grafiek.


Van 27 naar 28 oktober daalde de gasprijs voor december direct. Klik hier voor vergroting

Inmiddels is de twijfel weer toegeslagen, zeker vanaf dinsdag, ziet men bij AgroEnergy. De aanvoer van Russisch gas daalde dag op dag en dit leidde tot felle prijsbewegingen en ook weer sterke prijsstijgingen. 


Van dinsdag 2 naar woensdag 3 november schoot de gasprijs voor december weer omhoog. 


Meer uitgestrekt over de tijd is dat nog duidelijker

Lange termijn
Net als vorige week volgden de lange termijnprijzen gedempt de beweging op de korte termijn. De daling blijft ook echt achter bij de stijging van eind september en begin oktober. Het gat tussen de langere termijn en de korte termijn verkleint, maar de verhoudingen kloppen volgens de energiespecialisten nog steeds niet: zo noteert zomer22 nog steeds wat hoger dan winter22. Dat kan niet zo blijven, meent men. Op de elektriciteitsmarkt is zomer22 wel goedkoper dan de winter22 waardoor de sparkspreads voor de wintertijdvakken veel hoger zijn dan voor de zomer.

Volgende week
De verwachting voor de prijsontwikkeling van korte termijn gas is extreem onzeker, besluit AgroEnergy de update met een blik op komende week. Er komt een weeromslag aan dit weekend van koud naar zachter en vrij rustig herfstweer. De gasmarkt laat zich de laatste dagen meer leiden door de actuele krapte dan het vooruitzicht voor dit weekend en volgende week, maar dat kan vanaf maandag dus veranderen. Maandag is hoe dan ook een belangrijke dag, want iedereen is benieuwd of Rusland haar belofte nakomt om vanaf die dag de gasexporten naar Europa te verhogen. Doen ze dit, zal dit leiden tot een mogelijk  forse prijsdaling. Zeker in combinatie met het zachtere weer. Valt de aanvoer tegen, zal de gasmarkt in de stress raken.

Lees hier de hele update met alle details. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven