80% van de inkomsten van Spaanse AGF-export komt uit afzet in de EU

De waarde van de Spaanse export van verse groenten en fruit naar de EU-27 bedroeg in de eerste acht maanden van dit jaar € 8.493 miljoen, zo blijkt uit gegevens van het Spaanse Departement van Douane en Bijzondere Belastingen. Dat komt neer op 80% van het totaal. De waarde van de export naar landen buiten Europa bedroeg
€ 285 miljoen, goed voor 2,6% van het totaal.

In volume bedroeg de export naar de lidstaten van de EU 7,4 miljoen ton, wat 83% van het totaal van 8,9 miljoen ton is. De afzet buiten Europa bedroeg 47.485 ton, goed voor 2,7% van het totaal.

De export naar de EU-lidstaten nam met 3% toe in volume en met 5,5% in waarde, terwijl die naar de bestemmingsmarkten buiten Europa daalde, namelijk met 15% in volume en met 18% in waarde. Dat geeft eens te meer aan hoe moeilijk het is om blijvend succesvol te zijn op de markten buiten de EU en Europa, waar de nabijheid een troef is en de marktvoorwaarden vergelijkbaar zijn met die in Spanje, aldus de koepelorganisatie Fepex.

Ook het Verenigd Koninkrijk blijft na de Brexit een prioritaire bestemming voor de Spaanse AGF-sector. De export naar dit land overtrof in de eerste acht maanden van dit jaar de kaap van 1 miljoen ton verse groenten en fruit. In volume is dat 1% minder dan in dezelfde periode van 2020, maar de waarde steeg met 11% (€ 1.494 miljoen).

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven