onderzoekers willen opschalen

Finse kas van hout blijkt energiezuiniger dan kas van glas

Een nieuw op hout gebaseerd ontwerp zou de ecologische voetafdruk van kassen kunnen verkleinen door hen in staat te stellen leveranciers in plaats van verbruikers van warmte te worden. Het gesloten ontwerp is volgens de ontwikkelaars ideaal voor vertical farming, met name in stedelijke gebieden. Het opvallende gebouw laat toe met minder grond, minder hulpbronnen en minder water gewassen te telen.

De technologie voor de houten kas is bedacht door Pasi Herranen, een promovendus aan de Aalto University. Na een jaar met de hand prototypes te hebben gebouwd, had Herranen de technologie voldoende ontwikkeld om een test op grotere schaal uit te voeren. Het resultaat was een proefkas van 65 m2 in het westen van Finland.

De proefkas verbruikt de helft minder energie en 95% minder water dan traditionele glazen kassen bij jaarrond teelt in Finland. "De houten constructies kunnen ononderbroken in goede staat worden gehouden en isoleren zo goed dat er geen aparte verwarming nodig is. Alle warmte komt van ledlampen die de slagewassen belichten", vertelt Herranen.


Foto: Mikko Raskinen / Aalto University

Het geheim zit hem in de berken multiplex elementen die de muren en het plafond vormen en de ruimte volledig afdichten. Herranen gebruikt vacuümdrogen om vocht uit het multiplex te verwijderen. Hij ontwierp ook een speciale binnenstructuur tussen de multiplexpanelen om die te verstevigen, waardoor de elementen onder de hoge druk van het vacuümdrogen bij elkaar worden gehouden.

Warmteleveranciers in plaats van -verbruikers
De isolatie is zo effectief dat er geen extra verwarming nodig is. De planten gebruiken ongeveer 4% van de energie van ledlampen om te groeien en de rest wordt omgezet in thermische energie. "Tot 90% van de energie die voor de belichting wordt gebruikt, zou kunnen worden gedistribueerd naar het stadsverwarmingsnetwerk, wat betekent dat de kassen warmteproducenten zouden worden", zegt Herranen.

Stadsverwarmingsnetwerken distribueren de warmte die bij centrale voorzieningen wordt geproduceerd naar veel gebouwen. "Bovendien wordt het vocht dat door de planten vrijkomt opgevangen en hergebruikt om ze weer water te geven, dus het water in de geoogste planten is het enige water dat de houten kas verlaat."

Vertical farming
De kas is bedacht en ontworpen als een oplossing voor vertical farming. Door gewassen in lagen te telen, wordt de productiviteit van een stuk land verhoogd, terwijl een volledig afgedichte omgeving het waterverbruik vermindert en ervoor zorgt dat de teelt kan plaatsvinden buiten de traditionele tuinbouwgebieden.

"Vertical farming wordt wereldwijd steeds populairder, omdat het ook kan worden gebruikt om voedsel te telen op plaatsen die te warm zijn voor traditionele kassen. Een volledig gesloten kas maakt tuinbouw mogelijk zonder enorme koelkosten", legt Herranen uit.

Sla en kruiden zijn de meest voorkomende verticaal geteelde gewassen, maar Herranen zegt dat de methode ook kan worden uitgebreid naar meer voedselrijke planten. Vertical farming vergt investeringen en winst maken is dan ook een uitdaging, maar Herranen is van mening dat de verkoop van warmte aan het stadsverwarmingsnetwerk de balans zou kunnen doen doorslaan.

Na het succes van de proefkas is Herranen van plan om een grotere kas te bouwen op de campus van Aalto University. Hiermee kan hij testen hoe goed de technologie opschaalbaar is en zien hoe deze presteert in een stedelijke omgeving.

Op termijn zouden de multiplexelementen ook in andere constructies kunnen worden toegepast. "De constructie is zo sterk en compact dat het zelfs ondergrondse betonconstructies zou kunnen vervangen", zegt Herranen. "We zijn van plan om dit in de komende jaren te testen."

Voor meer informatie:
Aalto University
www.aalto.fi


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven