"Voor de installatie van het vacuümkoelsysteem vergde het koelen van groenten veel tijd"

De Finse groenteteler Päivi ja Kalle Vuorenmaa heeft recent zijn koelsysteem gemoderniseerd en maakt nu gebruik van vacuümkoeling. Volgens Kalle Vuorenmaa verloopt het koelproces nu veel sneller dan bij het oude koelsysteem.

"Op ons bedrijf worden broccoli, boerenkool, aspergebroccoli en graan geteeld. Voor de installatie van het Vacuum Cooling System van Weber Cooling vergde het koelen van de groenten veel tijd. Soms duurde het zelfs een hele nacht om de producten voldoende te koelen. Met deze nieuwe koeler kunnen we de kwaliteit van onze groenten nog beter garanderen, omdat we de temperatuur binnen 30 minuten naar 4 à 5 graden kunnen brengen."

Vuorenmaa is tevreden over de ondersteuning van Weber Cooling.  "Ons nieuwe koelsysteem garandeert een snelle koeling en betere houdbaarheid. De service was snel en goed. We hebben online informatie kunnen vinden en er was altijd iemand beschikbaar die onze vragen vlot wist te beantwoorden. De machine functioneert uitstekend, vandaar dat we tot nu toe nog weinig hulp nodig hebben gehad."

Minder claims
Volgens Sylvia van Uden, salesmanager bij Weber Cooling, biedt vacuümkoeling vele voordelen: "Vacuümkoeling is de meest gebruikte methode voor het koelen van blad- en compacte groenten. De producten worden snel, gelijkmatig en tot in de kern gekoeld. Daarnaast is er minder oppervlak nodig voor koeling en is het energieverbruik lager, terwijl de kwaliteit en houdbaarheid van de producten wordt gemaximaliseerd."

"Na de oogst ervaren verse groenten en fruit stress die resulteert in respiratie en transpiratie. Beide processen worden met name door de temperatuur beïnvloed. Door snel te koelen kunnen respiratie en transpiratie met wel 75% worden verminderd, waardoor de kwaliteit van de producten behouden blijft en zij langer bewaard kunnen worden. Dit verlaagt de kans op kwaliteitsclaims en voedselverspilling. Koelen draagt bij aan kwaliteitsbehoud en levert hogere inkomsten op. Vacuümkoeling is een snelle koeltechnologie," legt Van Uden uit. 

Minder verlies
"Door de druk in de vacuümruimte continu te verminderen, zorg je ervoor dat een fractie van het vocht in het product verdampt bij de dalende temperaturen. De verdamping kost energie van het product in de vorm van een snelle temperatuurdaling. Kortom, het product koelt af! Snel en tot in de kern, waarbij slechts 1% per 6 tot 7 graden temperatuurdaling verloren gaat. Tijdens een doorsnee koelcyclus zullen telers niet meer dan 2% tot 3% verloren zien gaan."

Met vacuümkoeling is het mogelijk om kwetsbare groenten binnen 10 tot 20 minuten te koelen. Van Uden: "Vacuümkoeling is de snelste en meest efficiënte koelmethode die er bestaat. De voordelen van de methode kunnen worden benut voor een grote verscheidenheid aan verse groenten en kruiden en ook kwetsbare groenten en champignons kunnen er snel mee worden gekoeld. De koeling van de meer compacte groenten, zoals broccoli, zal meer tijd vergen en gebaat zijn bij het sprayen met water. Vacuümkoeling is voor de meeste groenten en kruiden ideaal en dat heeft Päivi ja Kalle Vuorenmaa in Finland inmiddels ook kunnen ervaren." 

Voor meer informatie: 
Kalle Vuorenmaa Päivi ja
Kalle Vuorenmaa
+358 50 5216642
kalle.vuorenmaa@smail.fi

Sylvia van Uden
Weber Cooling
+31 884 256 207
svu@webercooling.com
www.webercooling.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven