Slecht weer en overstromingen op Sicilië

Net zoals drie jaar geleden – toen was het op 18 oktober 2018 – heeft ook dit jaar zware regenval Sicilië geteisterd in de tweede helft van de maand oktober. Bijkomend probleem is dat het onderhoud van de waterwegen al dertig jaar niet heeft plaatsgevonden. De Vlakte van Catanië, tussen Lentini (provincie Syracuse) en Scordia (provincie Catania), is het gebied dat het hardst is getroffen door intense neerslag en stevige windstoten.

Er was sprake van stortregens (meer dan 250 mm) en windstoten van meer dan 100 km/u die enorme schade aan de infrastructuur van teeltbedrijven hebben veroorzaakt.

Zo ook het bedrijf van Sebastiano Gambera in Scordia, wiens lichaam op maandag 25 oktober werd gevonden, nadat hij de dag ervoor met zijn vrouw als vermist was opgegeven. Ook het lichaam van zijn vrouw, Angela Caniglia, is ondertussen teruggevonden. Blijkbaar zouden de sinaasappelteler en zijn vrouw zijn verdwenen in hun ondergelopen citrusboomgaard. Ze moeten meegesleurd zijn door de sterke stroming van het water.

Misschien had het schoonmaken van de oevers dergelijke catastrofe niet kunnen verhinderen, maar hoeveel inspanningen zijn er geleverd om de rivierbeddingen te onderhouden? Onze Italiaanse zustersite Freshplaza.it sprak met Corrado Vigo, landbouwkundige en kenner van het gebied.

"Dit jaar zijn er wat schuchtere pogingen gedaan om sommige waterlopen schoon te maken. Maar die zijn allemaal slecht uitgevoerd. Er werd aarde uit het midden verwijderd en aan de zijkanten opgehoopt, maar zonder daarbij de oorspronkelijke staat van de waterloop te herstellen. En waar is het overtollige water tijdens de hevige regenval naartoe gegaan? Uiteraard naar het omliggende land."

"Het schoonmaken van een waterloop moet beginnen bij de lagere delen om vervolgens op te klimmen naar de hogere gebieden, maar de interventies vonden eerder lukraak plaats, zonder enig vooraf bepaald plan."

De foto's in dit artikel, met uitzondering van de afbeelding van deze regenkaart, zijn ter beschikking gesteld door Corrado Vigo.

"De intense regens van 24 oktober deden ons denken aan eerdere overstromingen: november 1984, januari 1985, december 1995, januari 1996, september 2003, december 2005, december 2015, oktober 2018 en november 2019. Al deze rampen hebben één gemeenschappelijke noemer: slecht onderhoud van de waterlopen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven