Zeekraal telen als zoutvervanger: "We leren bij elke stap die we zetten"

"Een teveel aan zeewater, CO2 en arbeid zijn volgens ons de drie grootste problemen van de 21e en 22e eeuw," zegt Sam Norton, oprichter van Heron Farms. De beste en goedkoopste oplossing, volgens Sam, is het creëren van fotosynthese met deze drie hulpbronnen. De enige manier - vooralsnog - om fotosynthese te doen met zeewater is het kweken van halofyten.

Net als in Nederland loopt het Amerikaanse Charleston (South Carolina), waar het bedrijf is gevestigd, een groot risico op het stijgen van de zeespiegel. De stad heeft te kampen gehad met verschillende overstromingen, waardoor velen het zeewater als een probleem zien. Bij Heron Farms zien ze het echter als een hulpbron, de brandstof voor hun teeltbedrijven.

Een vervangend product
Er zijn wat onzekerheden over het gebruik van zeekraal in bepaalde keukens. Sam legt echter uit dat Heron Farms tips en trucs naar buiten brengt over hoe je zout kunt vervangen. "We willen laten zien dat tafelzout kan worden vervangen door zeezout op plantaardige basis."

Omdat zeekraal een plant uit de amarantfamilie is, is het een gezondere vervanging voor zout en spinazie, zeker gezien het natriumgehalte. "Het is een product, maar een zeer zout product. Dat maakt het makkelijker om aan klanten uit te leggen waarom ze het als vervanger moeten gebruiken."

Op dit moment levert het bedrijf één soort zeekraal. Daarnaast kweekt Heron Farms meerdere planten voor R&D-doeleinden. Sam verklapte dat in het voorjaar van 2022 een nieuw product in de schappen kan worden verwacht. In diezelfde periode rolt het bedrijf ook een andere teeltlocatie uit.

Manipuleren van zoutgehalte
Sam legt uit dat monitoring en manipulatie het moeilijkste deel zijn van het telen van zoute gewassen, maar deze problemen worden aangepakt met software: het bedrijf is een samenwerking aangegaan met Amplified Ag, waar hun software helpt bij het monitoren en manipuleren van het zoutgehalte van de gewassen. "In vergelijking met andere zoetwaterteeltbedrijven zou je een apart systeem nodig hebben in termen van irrigatie, software en reservoirs. Het is niet echt een plug-and-play systeem zoals zoetwatersystemen. We leren bij elke stap die we zetten."

Voor meer informatie: 
JB Joseph, Media 
Heron Farms
jb@heronfarms.com
www.heronfarms.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven