Duitse Landgard-telers testen kruiden zonder plastic pot

Samen met twee lidbedrijven aan de Niederrhein heeft Landgard in een testteelt voor het eerst populaire kruidenklassiekers helemaal zonder kunststof pot aan de handel aangeboden. Wanneer ze volgroeid zijn worden de 'Freiwurzler'-kruiden voor de verkoop uit de pallets gehaald en volgens de wensen van de klant verpakt.

De eerste "Freiwurzler"-testteelt omvatte aanvankelijk circa 150.000 planten en liep tot begin augustus. Met het oog op de toekomst biedt de nieuwe teeltmethode, afhankelijk van het teeltvolume, de kans om vele tonnen wegwerpplastic te besparen.

De gebruikte herbruikbare trays bestaan uit recyclingkunststof en kunnen vele productiecycli doorlopen voordat ze weer gerecycled hoeven te worden. Wanneer de 'Freiwurzler'-kruiden in afstemming met de klanten voor de verkoop in plasticvrij materiaal verpakt worden, wordt er een productie mogelijk die volledig afziet van de inzet van wegwerpkunststoffen. Daarnaast groeiden de 'Freiwurzler' in de testteelt regionaal, turfvrij en bij natuurlijk licht, allemaal voordelen die goed zijn voor het milieu, benadrukt Klemens Janssen van het Landgard telersmanagement. 

"Als tuinbouwbedrijf is de natuur onze belangrijkste basis. Daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe ideeën waarmee we ons als tuinders verantwoordingsbewust en ecologisch verder kunnen ontwikkelen", aldus Andrea Velmans van het potplantenbedrijf Velmans uit Kevelaer. "Een succesvolle testteelt zoals nu met de potvrije kruiden gedaan wordt, is daarbij een eerste stap waarin we belangrijke ervaringen verzamelen. Nu is het zaak om de nieuwe methode verder te ontwikkelen en te optimaliseren.“

"We zijn al tijdens het verloop van de eerste kruidenteelt in herbruikbare trays met de optimalisatie begonnen," vertelt Hermann Teeuwen van tuinbouwbedrijf Teeuwen uit Straelen: "Bij de eerste partij bleek bijvoorbeeld al snel dat we een manier moesten vinden om de planten ook in de pallets te verzetten om een gelijkmatigere groei van de kruiden te bereiken. We hebben dan verschillende mogelijkheden geprobeerd en uiteindelijk een oplossing gevonden die voor ons in de praktijk zeer goed werkt, de kwaliteit van de planten verbetert en de oogstperiode verlengt."

Bron: Blattgrün

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven