Kratten voor groenten en fruit worden vervangen

Eerste gerecyclede klapkratten in gebruik genomen

Afgelopen week is Euro Pool System gestart met het in gebruik nemen van de eerste gerecyclede klapkratten. Dit maakt onderdeel uit van een omvangrijk recyclingprogramma in de Benelux waarbij miljoenen nieuwe klapkratten in gebruik genomen worden. Deze worden geproduceerd door de vermalen blauwe kratten als belangrijke grondstof te gebruiken. De kratten zijn in eigendom en beheer van logistiek dienstverlener Euro Pool System, die initiatiefnemer is van deze grootschalige operatie.

De blauwe, starre kratten worden sinds de jaren negentig gebruikt voor het transport en het verpakken van groenten en fruit. Door de miljoenen kratten uit de roulatie te nemen en te recyclen wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het verduurzamen van de supply chain van groenten en fruit. Door de starre kratten te vervangen door klapkratten zijn veel minder vrachtwagens met lege kratten nodig.

Voedselveiligheid
De European Food Safety Authority (EFSA) heeft het recyclingsproces gecertificeerd en ziet erop toe dat het proces veilig en in een gesloten systeem plaatsvindt. De blauwe kratten worden eerst vermalen tot granulaatkorrels, waarna een geautomatiseerd sorteer- en wasproces ervoor zorgt dat de korrels met vervuiling van bijvoorbeeld stickers en nietjes verwijderd worden.

Door dit proces ontstaat een hoge kwaliteit grondstof voor de nieuwe kratten. Iedere krat krijgt een unieke barcode, zodat de geproduceerde kratten te traceren zijn en de transporten gevolgd en geoptimaliseerd kunnen worden.

Miljoenen blauwe kratten zijn in omloop, die allemaal worden ingenomen en gerecycled. Deze operatie zal halverwege 2022 zijn afgerond en past binnen de strategie van Euro Pool System om de gehele fresh food supply chain in de Benelux te verduurzamen. Hierin werkt de organisatie samen met al haar partners, waaronder verwerkingsbedrijven, coöperaties, producenten, groothandels en retailers.

Hoge kwaliteit
De nieuwe klapkratten worden geproduceerd via een combinatie van de granulaatkorrels, hoogwaardig HDPE-kunststof en kleurstof. Zo wordt een hoge kwaliteit gegarandeerd. De kratten zijn schok- en hittebestendig en kunnen jarenlang probleemloos gevouwen, gereinigd en gedroogd worden. De sterke kratten klappen in en uit door middel van een eenvoudig mechanisme en kunnen door geautomatiseerde systemen gebruikt worden.

Bijdrage circulaire economie
Het hergebruik van de vermalen kratten voor de productie van nieuwe kratten draagt bij aan het optimaliseren van de circulaire economie binnen de versketen. Euro Pool System heeft als ambitie de CO2-uitstoot te reduceren door duurzaamheid en efficiëntie te combineren, met initiatieven die variëren van verpakkingsoplossingen tot het verduurzamen van transport via de CoolRail-trein over het spoor.

Voor meer informatie: www.europoolsystem.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven