"Als gas een grondstof is, heeft glastuinbouw recht op werktijdverkorting"

Dat de hoge gasprijs problemen oplevert in de glastuinbouw, is wel duidelijk. Maar hoe kan dit worden opgelost? Werktijdverkorting (wtv) kan een mogelijke oplossing zijn, volgens Richard Ouwerling, jurist arbeidsrecht bij ABAB. En als dat niet kan, dan kan altijd nog deeltijdontslag via een vaststellingsovereenkomst worden overwogen. Eventueel met een terugkeergarantie. 

Sinds 1 oktober 2021 mogen bedrijven weer gebruik van maken van werktijdsverkorting, weet hij, maar alleen in geval van buitengewone omstandigheden die niet tot het normale bedrijfsrisico behoren. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaf onlangs in beantwoorde Kamervragen aan dat een ‘ernstig tekort aan grondstoffen’ kan worden gezien als een niet-normaal bedrijfsrisico. Er is sprake van een tekort aan gas, wat de prijs opdrijft. Naar de mening van Richard kunnen bedrijven gas hier zien als een grondstof.

Daarom zouden het ministerie van SZW en het UWV glastuinbouwers de mogelijkheid moeten geven gebruik te maken van Wtv als alternatief voor een bedrijfsbeëindiging (met verlies aan werkgelegenheid tot gevolg), volgens Richard. Er is ook sprake van een tijdelijke noodsituatie, waardoor voor de betrokken werknemers Wtv kan worden aangevraagd. Zo kunnen met de dalende loonkosten tijdelijk de exorbitante gasprijzen worden gecompenseerd. Als werktijdverkorting geen optie is, dan kan altijd nog deeltijdontslag via een vaststellingsovereenkomst worden overwogen. Eventueel met een terugkeergarantie.

Bron: ABAB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven