Eerste contouren opvallend kascomplex Floriade zichtbaar

De eerste contouren van het kascomplex The Green House op Floriade in Almere worden zichtbaar. De grondwerkzaamheden zijn al voltooid. In maart 2022 wordt The Green House opgeleverd. Bom Group uit Hoek van Holland bouwt de kas die de plek op Floriade Expo 2022 moet worden waar de Nederlandse tuinbouw zich in de breedste zin van het woord zal presenteren aan de wereld. 

Met een oppervlakte van 1 hectare wordt The Green House het grootste gebouw op de Expo. Vanaf de 170 meter lange verhoogde promenade hebben bezoekers goed zicht op het complex en de tentoonstellingen die hier te zien zullen zijn. De ondergrond van The Green House kent een fors hoogteverschil van bijna drie meter over de lengte van de kas. Dit hoogteverschil wordt overbrugd door de bouw van vier grote ‘terrassen’.

Het is daarmee geen standaardkas en een uitdagend project voor de kassenbouwer. John Meijer van Bom Group: “Het is zeker een uitdagend project, maar dit zijn we gewend. In de glastuinbouw-branche hebben we dagelijks met uitdagingen te maken, maar met vereende krachten kunnen we erg veel. The Green House is een prachtig uithangbord voor ons bedrijf en voor de glastuinbouw, om dit neer te mogen zetten op een platform van wereldformaat, daar zijn we als Bom Group bijzonder trots op.”

Floriade bouwt aan The Green House. Foto: Fotolinie Almere

Bijzonder glas
V8 Architects uit Rotterdam ontwierp de kas en liet zich voor het ontwerp inspireren door het imposante Crystal Palace dat in 1851 in Londen werd gebouwd. Met het gebruik van verschillende soorten glas zoals transparant glas, glas met textuur en witgekalkt glas, wordt er een bijzonder lichtspel gecreëerd in het kascomplex. Dit wordt versterkt door een ‘spiegelzee’, een reeks spiegels die een bijzonder effect geven voor bezoekers doordat zij de lucht en de groene omgeving reflecteren.

Drie delen
The Green House wordt het podium voor de Nederlandse tuinbouw met productinzendingen van groenten, fruit, bloemen en planten. Ook de nieuwste innovaties en ontwikkelingen op het gebied van onder andere kringlooplandbouw, klimaatadaptatie, biodiversiteit en voedselvoorziening worden getoond.

In het zogenaamde High Tech Greenhouse gedeelte wordt aan de hand van de vier demogewassen (aardbei, paprika, gerbera en potanthurium) getoond hoe innovatieve en duurzame teelt eruitziet. In het Technical Innovation Center gedeelte krijgt de bezoeker inzicht in toekomstige teeltwijzen met onder meer een gerobotiseerde vertical farm, drones en andersoortige robots.

Inzenders tuinbouw kunnen zich melden tot 1 november
De zogenaamde Belevingskas van 5.000m2 is de plek waar bezoekers zich, om met de woorden van de organisatie te spreken, 'kunnen verwonderen over de schoonheid en variatie van talloze bloemen, planten, groenten en fruit'. Arrangeur Heleen Valstar en het Tuinbouwteam van Floriade zijn volop in gesprek met deelnemers en inzenders die met elkaar een presentatie van de tuinbouwsector gaan vormen. Tot 1 november kunnen zij zich nog melden om te participeren in The Green House. 


De eerste contouren van het kascomplex worden zichtbaar. Foto: Fotolinie Almere 

Floriade Expo 2022 vindt van 14 april tot en met 9 oktober 2022 plaats. Het is een wereldtuinbouwtentoonstelling. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven