Energie-update: kunnen de lampen zomaar uit?

Het is de afgelopen tijd meermaals benadrukt: niet alle telers zitten even (diep) in de penarie vanwege de energiecrisis. Dat blijkt uit twee tegenovergestelde verhalen in de media gisteren. Verder in deze update een uitgebreid verhaal over bedrijfsvoering in deze tijden van Flynth en uitleg van Arie de Gelder bij Kas als Energiebron over of een gewas tegen schakelen van belichting naar weinig licht of zelfs donker kan.

'Gasloos'
Telers met zogenaamde 'kassen zonder gas' hebben nu 'een gelukje'. Eén van die telers is Rob Baan. Hij gebruikt noodgedwongen momenteel wel een klein beetje gas, maar de investeringen in allerhande gasloze systemen betalen zich nu uit.

Omroep West ging bij Koppert Cress, het bedrijf van Rob Baan, langs. "Mijn kas heeft de komende vijftig jaar geen energie nodig. Maar ik leef wel heel erg mee met mijn collega kwekers."

Lampen uit
Eén van die andere kwekers is Drenthe Growers. Zij kregen RTV Drenthe op bezoek. Koos de Vries vertelt dat de lampen uit gaan in de komkommerkas, al was het geen eenvoudig besluit. "Het is wikken en wegen. Maar op dit moment, met prijzen die rond de 85 cent per kuub gas liggen, kost het me meer als ik blijf produceren in de wintermaanden. Dit is een noodmaatregel." 

Effect terugschroeven belichting
Wat dat eventueel met een gewas doet, legt Arie de Gelder op Kas als Energiebron uit. In het kort zijn conclusie: De belichtingsstrategie aanpassen aan de stroomprijs is overdag, als er natuurlijk licht is, plantkundig een optie die perspectieven biedt om goedkoper te produceren. De belichtingsstrategie in de nacht zo aanpassen dat er meerdere periodes van donker/licht ontstaan geeft, op basis van de huidige kennis, een risico op afwijkende groei. Lees hier de uitgebreidere uitleg. 

Tips voor bedrijfsvoering
Waar sommige telers een 'gelukje' hebben, krijgen uiteindelijk alle telers te maken met oplopende kosten. Dat legt Peter Nugteren, bedrijfskundig adviseur glastuinbouw, uit. "Ik schat in dat meer dan de helft van de Nederlandse glastuinbouwbedrijven te maken krijgt met fors hogere energiekosten. Naast een stijging van de energiekosten zien we ook een toename van de kosten voor plantmateriaal, folies, plastics en meststoffen. Kortom, iedereen krijgt te maken met hogere kosten." Zijn uitgebreide verhaal met tips is hier na te lezen.  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven