"De Filipijnen bieden een groot potentieel voor de kokossubstraatmarkt"

De aanvoer van kokos voor de tuinbouw is de afgelopen jaren niet eenvoudig geweest. De weersomstandigheden in productielanden als Sri Lanka en India, een tekort aan verwerkingsfaciliteiten, logistieke uitdagingen en vervolgens Covid-19 waren allemaal grote uitdagingen voor de sector.

Toen het managementteam van Biogrow vier jaar geleden de Filipijnen bezocht, zag het de mogelijkheden om daar een nieuwe productiesite te realiseren en dit jaar worden de eerste containers vanuit die locatie verscheept. De lancering van Biogrow Philippines is daarmee een feit.

Uitbreiding inkooplocaties
Biogrow is een producent van kokossubstraat met fabrieken in Sri Lanka, India en Brazilië. Omdat de kokossector moeilijke tijden heeft doorgemaakt, met weersomstandigheden en logistieke uitdagingen die risico's met zich meebrengen voor de toeleveringsketen van producten voor het telen van kokos, is het bedrijf op zoek geweest naar uitbreiding van hun inkooplocaties.

Omdat de Filipijnen de op één na grootste producent van kokosnoot zijn, na Indonesië, verwacht Biogrow dat het land een enorm potentieel heeft voor grondstoffen. "Maar er is ook de nabijheid van China en andere opkomende landen", zegt Clément Jacquot. "Het was duidelijk dat we de juiste locatie hadden gevonden."

Na te hebben gewerkt voor Biogrow in Sri Lanka, arriveerde Clément eind 2019 in de Filipijnen, nadat hij al was begonnen met het opzetten van de nieuwe structuur vanop afstand. Nu is hij officieel de directeur van Biogrow Phlippines.

Realistische doelen en partnerschappen
Het starten van een kokosbedrijf in de Filipijnen is een hele uitdaging, aangezien het land zelf ook voor veel uitdagingen staat – geopolitiek gezien, maar ook op het vlak van bestuur en klimaat - wat ertoe leidde dat verschillende kokosleveranciers het land probeerden te verlaten voordat Biogrow er arriveerde. En natuurlijk is er sinds begin 2020 ook de wereldwijde coronapandemie.

Toch is Clément vanaf het begin optimistisch gebleven. "Ik was er zeker van dat als we zouden streven naar realistische doelen en samenwerken met lokale gemeenschappen, alle puzzelstukjes uiteindelijk op hun plaats zouden vallen. Het was gewoon een kwestie van tijd en geduld."

De eerste 6 maanden werden besteed aan het zoeken naar de juiste locatie voor de fabriek. "Uiteindelijk vonden we een perfecte locatie, dicht bij tal van kokosplantages en goed bereikbaar voor vervoer, en, belangrijker nog, het weer is er gunstig! We hadden een voormalige kokosoliefabriek gevonden, die al 20 jaar gesloten was, en zagen deze overname als een unieke kans om dit industrieterrein weer tot leven te brengen en banen te creëren in dit (nog) zeer agrarische deel van het land."

Na het verwerven van de grond in de tweede helft van 2020, begon het Biogrow-team snel met het herstellen van de elektrische leidingen om te kunnen beginnen met de renovatie van de site en de installatie van de machines. Het bedrijf werd ook ingeschreven bij de lokale administratieve instanties en overheidsinstanties.

"Starten in een nieuw land als buitenlandse investeerder kan een lang en moeizaam proces zijn. Er valt altijd veel te leren als je terecht komt in een nieuwe juridische omgeving. Maar de Filipijnse overheidsinstanties hebben de afgelopen jaren geprobeerd dit proces te vergemakkelijken, en met de hulp van de Europese Kamer van Koophandel van de Filipijnen zijn we erin geslaagd ons er met succes een weg door te banen", vertelt Clément.

Nieuwe industrie
Begin 2021 werden de eerste bouwvergunningen verleend, werd de elektriciteit eindelijk aangesloten en werden de machines uit het buitenland geleverd. Het team breidde ook uit toen Biogrow begon met het werven en opleiden van personeel om te werken in wat voor de meesten een geheel nieuwe sector is. In april begon het bedrijf met de productie van kokosvezels met zijn eerste operationele versnipperaar, en elke nieuwe machine die daarna werd geïnstalleerd, zorgde voor nieuwe banen in de fabriek.

Naast al de bedrijfsactiviteit begon ook de samenwerking met een lokale NGO vorm te krijgen. "Na een aantal evenementen om kokosnootschillen te herwaarderen, hadden veel lokale coöperaties ermee ingestemd om deel te nemen aan ons programma voor duurzame ontwikkeling. Na een korte opleidingsperiode leverden ze al snel of bewerkten ze zelf kokosnootschillen", zegt Clément. "We bouwen nu ook een speciaal trainingscentrum dat de kans moet bieden om op grote schaal technologie en kennis ter beschikking te stellen om de lokale economie te stimuleren en een bestemming te geven aan de honderden miljoenen kokosnootschillen die elk jaar in de regio worden geproduceerd. Door rechtstreeks samen te werken met 3.000-5.000 kokostelers geloven we dat we een belangrijke rol kunnen spelen bij het verminderen van de armoede in de regio en bij het uitbouwen van een nieuwe en veerkrachtige verwerkingseconomie op regionaal niveau."

Balen en kweekzakken
"Dankzij de vele inspanningen en toewijding van ons team, werd de eerste proefcontainer in augustus geëxporteerd, wat een grote mijlpaal voor de fabriek betekende. We produceren balen van 200 liter en van 5 kilogram. We werken nu ook aan de productie van kweekzakken, en tegen 2022 zullen we in staat zijn om het hele Biogrow-assortiment substraten te produceren. We hebben nog een lange weg te gaan om onze volledige capaciteit en ons volledige potentieel te benutten, maar met de lancering van deze nieuwe productiesite hebben we er meer dan ooit vertrouwen in dat onze klanten over de hele wereld altijd zullen worden voorzien van substraten met de beste kwaliteit die er op de markt te vinden is."

Voor meer informatie:
Biogrow
contact@bio-grow.com
www.bio-grow.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven