Subsidiepot wacht op Vlaamse telers met duurzaamheidsplannen

Groepen van landbouwers en actoren uit de agrovoedingssector met investeringsplannen om de agrovoedingsketen steviger en duurzamer te maken, kunnen van 8 oktober tot en met 9 november 2021 een projectsubsidie van 30% aanvragen bij het Departement Landbouw en Visserij aanvragen. Het departement plaats hiervoor een oproep Het departement maakt hiervoor 3.707.922 euro VLIF-steun vrij.

Concreet werden in het verleden subsidies verleend voor projecten rond de verwerking en valorisatie van zuivelwei-reststromen, voor hoogtechnologische groentenproductielijnen die voedselverlies tegengaan en betere opbrengsten oplevereren voor de landbouwer en voor een waterzuiveringsinstallatie in een groenteverwerkend bedrijf dat het gebruikte afvalwater zuivert voor hergebruik.

Een breed gamma van begunstigden komt in aanmerking: zowel bedrijven actief in de primaire verwerking en de afzet van land- en tuinbouwproducten, als (coöperatieve) groepen van landbouwers en een verwerker in coöperatie met enkele land- en tuinbouwbedrijven.

De oproep gebeurt in het kader van het Vlaams Programmeringsdocument voor Plattelandsontwikkeling 2014-2020 (PDPO III). Via diverse maatregelen wil het de competitiviteit en verduurzaming van de Vlaamse land- en tuinbouw stimuleren en ondersteunen. De focus ligt op investeringen voor ‘circulaire economie’ en voor ‘de economische relance om de gevolgen van de coronacrisis te milderen’. Hiervoor wordt telkens 1 miljoen euro voorbehouden. Het resterende budget is beschikbaar voor andere investeringen in de agrovoedingsketen.

Er is een vast subsidiepercentage van 30%. Alleen de beste projecten krijgen een subsidie. De projecten worden beoordeeld op de meerwaarde voor de landbouwsector, de duurzaamheid van het project en de mate van samenwerking binnen de keten.

Het maximumbedrag van de subsidie is 300.000 euro per investeringsproject en per begunstigde. De uitvoeringsperiode van de projecten bedraagt maximaal 2,5 jaar vanaf de kennisgeving van de selectie.

Meer informatie over deze oproep en het aanvraagformulier is hier na te lezen. De aanvragen moeten ten laatste op 9 november 2021 worden ingediend via het e-loket.

Bron: Departement Landbouw & Visserij
       


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven