Energieupdate: Komkommerteler slaat belichte winterteelt over

Deze week schoot de daggasprijs door de eurogrens heen. Het tekent de bizarre week die het geweest is. Er blijven telers in het nieuws komen om over de situatie te vertellen. Ondertussen doen experts hun best alles te duiden. Hieronder een kort overzicht. 

De energiecrisis resulteert erin dat telers heftige besluiten moeten nemen. Komkommerteler Eric van den Eynde uit Kontich bijvoorbeeld. Hij vertelde gisteren op Radio 2 Antwerpen dat hij zijn belichte winterteelt overslaat en haalde ook de kranten, waaronder Het Laatste Nieuws.

"Wij betalen nu het vierdubbele voor gas en energie. Als we onze komkommers willen belichten, betalen we ons blauw", legde hij zijn keuze uit. In januari start de teler de teelt weer op, schrijft de VRT naar aanleiding van het radio-item. De omroep ging zelf langs bij een slateler

'Hoogtepunt'
Specialisten van AgroEnergy spreken in hun wekelijkse marktupdate van 'een ongekende dollemansrit'. "De prijsstijgingen hebben de afgelopen week een niet eerder vertoonde versnelling laten zien. We kunnen inmiddels wel stellen dat er begin deze week een panieksituatie ontstond."

Woensdagochtend werd het ‘hoogtepunt’ bereikt. Toen verhandelde gas voor de komende (winter)maanden voor ruim 150 €ct/m3! Een verdubbeling vergeleken met vorige week woensdag. Alle verdere termijnen werden ook omhoog getrokken. Het Jaarblok 2022 is door het dure 1e kwartaal zelfs even boven de 70 €ct/m3 verhandeld. Een opvallend detail is, dat de Zomer-2022 termijn momenteel zelfs iets duurder is dan de daarop volgende wintertermijn (2022/2023). Enkele 'sussende woorden van Poetin' hebben de prijzen inmiddels weer doen dalen, al blijven ze hoog en de situatie onzeker. Lees hier de hele update

Informatiebijeenkomst op korte termijn
In Nederland heeft Glastuinbouw Nederland besloten niet net zoals in de coronacrisis een breed crisisteam op te zetten. Wel is er continu overleg, onder meer met banken en overheden. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven