Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van kas tot coating to bockbier-rondleiding

20 tuinbouwjongeren uit Oostland op pad in Zuidoost-Nederland

Dit jaar organiseerden de Tuinbouwjongeren Oostland voor de vijfde keer een studiereis. Na voorgaande bezoeken aan Spanje, Engeland, Portugal en Polen werd dit jaar, ondanks corona, óók een excursieweekend georganiseerd. Dit jaar onder leiding van Mike Zuidgeest, Mark van der Arend en Leon van Mil. Pieter Ammerlaan doet verslag.

De bestemming dit jaar was Zuidoost-Nederland, waar diverse  bedrijven bezocht zijn. Deze bedrijven gaven de jongeren een inkijkje bij tuinbouwondernemers buiten de directe omgeving. Zo is er ingezoomd op nieuwe productietechnieken, andere gewassen maar ook de toelevering van productiemiddelen.

Actuele thema’s kwamen aan bod, zoals de hoge gas en stroomprijzen, verandering en beheersing van de gehele productieketen.

Plantlab, Mardenkro, Son&Koot, Gipmans Kruiden en Wijnen Square Crops werden bezocht. De jongeren gingen er met vragen heen zoals:

  • Hoe ziet de voedselproductie van de toekomst eruit?
  • Meer extreme weersomstandigheden, maar hoe beschermen we onze gewassen in de kas?
  • Stoeptegel eruit, tuinplant erin. Is dat de nieuwe trend?
  • Kruiden en specerijen, wat is hot?
  • Groenten van topkwaliteit, maar hoe word je nu Masters in Growth?
  • Van vertical farming naar de kas, maar hoe kun je het zonlicht zoveel mogelijk reguleren? Dus het teveel (niet bruikbare) aan licht wegschermen en zorgen dat er in de winter voldoende licht binnenkomt.

Paul van Gils nam de jongeren mee hoe krijtmiddelen en coatings worden gemaakt. Voor de leden eens goede stof tot nadenken. Welk deel van het lichtspectrum wil ik wegschermen en wil ik de warmte wel of niet weren?

Van eigen veredeling, stekbeworteling en plantproductie tot showtuin kon de presentatie bij van Son&Koot niet beter. Duidelijk veel kansen in de markt. Niets staat verdere groei van het bedrijf in de weg, een uniek assortiment tuinplanten waar je niet omheen kunt.

Erik Gipmans gaf de jongeren de tip: ‘ga ook eens in gesprek met mensen buiten de sector en vraag hoe zij tegen je sector aankijken en ga met die antwoorden aan de slag. Bouw aan jullie toekomst!’ Het was jammer dat de tijd zo kort was. Een bevlogen ondernemer met een duidelijke toekomstvisie.

Bij Wijnen Square Crops kregen we een duidelijk beeld van een stuk ondernemerschap. Waarbij we in het Westen vooral met collectieven te maken hebben ben je in het zuiden meer afhankelijk. Eigen energievoorzieningen en bijvoorbeeld huisvesting van arbeidskrachten waar we in het Westen nog wel wat van kunnen leren.

Verder was er ook een mooie mix van ontspanning en plezier. Op zaterdagmiddag de Peel verkennen op elektrische Swingtrikes en het weekend op zondag onder herfstachtige omstandigheden afsluiten met een bockbierrondleiding bij de Hertog Jan fabriek.

Bij deze willen we namens de organisatie de bedrijven nogmaals bedanken voor het openstellen van hun bedrijf. "We zijn met zijn allen veel te weten gekomen en hebben veel nieuwe indrukken gekregen. Volgend jaar weer? En waar gaan we dan heen?"

Voor meer informatie:
Tuinbouwjongeren Oostland
bestuur@tuinbouwtoekomst.nl 
www.tuinbouwtoekomst.nl 

Publicatiedatum: