16.000 fruitplukkers uit 37 landen ingevlogen voor Brits oogstseizoen

Vanwege het groeiende tekort aan Britse en Europese seizoensarbeiders is het aantal buitenlandse fruitplukkers dit jaar meer dan verdubbeld in het VK. Tijdens het huidige seizoen werden meer dan 16.000 arbeiders ingevlogen uit 37 verschillende landen, waaronder Barbados, Nepal, Tadzjikistan, Kenia en de Filipijnen. 

Ter vergelijking, in 2020 kwamen slechts 7.000 arbeidskrachten uit 14 verschillende landen naar het VK op een tijdelijk werkvisum. Het eerstgenoemde aantal is het resultaat van een nieuwe regeling voor tijdelijke werkvisa dat de Britse overheid in 2019 introduceerde, en waardoor fruitplukkers uit elk land ter wereld over mogen komen. De regeling werd dit jaar uitgebreid tot 30.000 arbeiders. Voor Brexit waren de meeste seizoensarbeiders afkomstig uit Oost-Europese landen.  

Dailymail.co.uk bericht dat de meeste seizoensarbeiders dit jaar afkomstig waren uit Oekraïne, gevolgd door Rusland, Wit-Rusland en Moldavië. Met een gedeelde plaats maken Nepal en Bulgarije de top-vijf compleet.   

Op zoek naar fruitplukkers 9.500km verderop
Dit betekent dus dat fruitplukkers uit Barbados, Nepal, Tadzjikistan, Kenia en de Filipijnen in veel gevallen een vliegreis van 9.500km naar het VK moeten maken, omdat telers geen Britse en Europese seizoensarbeiders kunnen vinden.

Telers zeggen dat het tekenend is voor de steeds grotere worsteling om voldoende arbeiders te vinden, waardoor hun gewassen op het veld wegrotten en zij zich soms genoodzaakt zien hun productie af te schalen. 

Bron: thetimes.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven