Spaans biotechnologiecentrum steekt miljoenen in nieuwbouw

Kimitec, een bedrijf dat zich toelegt op onderzoek, ontwikkeling en afzet van biologische gewasbeschermingsmiddelen, biostimulanten, prebiotica en probiotica, heeft een investering van € 50 miljoen gedaan voor de uitbreiding van de faciliteiten die het heeft in Vícar, een gemeente in de Zuid-Spaanse provincie Almería. Het wordt meteen het grootste biotechnologiecentrum voor tuinbouw in Europa, volgens het bedrijf.

Kimitec werd in 2007 opgericht door Félix García, een Sevilliaanse zakenman afkomstig van Barcelona. Veertien jaar later telt het bedrijf 250 werknemers en is het aanwezig in meer dan 94 landen over de hele wereld. Het heeft dochterondernemingen in de VS, Latijns-Amerika en China, evenals commerciële kantoren in Marokko, Hongarije, Turkije, Italië, de Baltische staten, Argentinië, India, Rusland, Australië en Frankrijk.

Vorig jaar had het bedrijf een omzet van € 20 miljoen en dit jaar verwacht Kimitic € 35 miljoen te bereiken. Ook de groeiprognoses voor de komende jaren zijn "explosief", vertelt Félix García aan de Spaanse online zakenkrant El Confidencial. Zo ondertekent Kimitec binnenkort een overeenkomst met El Salvador om daar zijn producten toe te passen op enkele belangrijke plantages.

Kimitec heeft de afgelopen maanden meerdere overeenkomsten getekend om producten te leveren aan Spaanse bedrijven als Única (de grootste Spaanse groente- en fruitcoöperatie), Primaflor (teler van groenten en fruit en producent van salades en gezonde gemaksvoeding), Bollo International Fruits (teelt en afzet van citrus, meloenen en watermeloenen) of Novagric (een techniekbedrijf dat teeltfaciliteiten, irrigatiesystemen en kassen levert).

In 2019 nam Kimitec de eerste fase van het MAAVi Innovation Center in gebruik, het grootste centrum voor natuurlijke teelt in Europa en een van de grootste biotechnologische hubs voor natuurlijke teelt ter wereld, na een investering van bijna € 20 miljoen.

Sinds deze uitbreiding beschikt het bedrijf over moderne faciliteiten van meer dan 5.000 m². Daarnaast heeft het ook nog eens 1.000 m² kassen en een 50 koppen tellend R&D-team dat momenteel werkt aan de ontwikkeling van "biologische producten die hun oorsprong vinden in de natuur" en aan "het begrijpen hoe gewassen groeien en zichzelf beschermen". "Ik denk niet dat er een ander bedrijf is dat 20% van zijn middelen aan R&D besteedt zoals wij", zegt de zakenman.

Kimitec heeft sinds 2013 zelfs meer dan € 20 miljoen geïnvesteerd in R&D, zowel in eigen projecten als in samenwerking met andere centra en openbare instellingen. Het is ook het enige bedrijf in de sector met vier Horizon 2020-projecten.

Met de nieuwe uitbreidingsfase zal de productiecapaciteit van het bedrijf vertienvoudigen, van de huidige 7 miljoen liter tot ongeveer 70 miljoen liter vanaf eind volgend jaar. Ook de werkgelegenheid binnen het bedrijf zal toenemen, aldus de CEO van Kimitec. "We zullen snel evolueren van de huidige 250 medewerkers naar meer dan 500, en we denken dat dit nog maar het begin is", zegt Félix García.

Bron: elconfidencial.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven