Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jaarrond aardbeienteelt kan niet zonder bakken stomen

Tholen - Als er jaarrond aardbeien worden geteeld, staat het stomen van de bakken regelmatig in de agenda gepland. Bij Kwekerij Loos in West-Brabant is dat welgeteld zes keer per jaar.

Voordat Wymo Venlo komt stomen, kiepen ze de potgrond uit de bakken en stapelen ze de bakken netjes op. Alles staat dan klaar voordat de stoomketel arriveert. Met stevig landbouwplastic wordt alles ingepakt en aangesloten op de mobiele apparatuur. Binnen no time is de gewenste temperatuur van minimaal 95 graden bereikt.

Arnold Driessen van Wymo Venlo legt uit: "De stoom wordt voorin in de stapel geblazen en hete lucht stijgt op. Daarom wordt de temperatuur altijd onderin gemeten, aan het einde van de rij bakken. Als het onderin warm genoeg is, dan is dat bovenin zeker. Als het daar 95 graden is blaas ik nog een half uur tot drie kwartier stoom onder het zeil. Alles is dan ontsmet en de bakken zijn weer klaar voor de volgende teelt."

Arno Loos wil iedere teeltronde beginnen met 'een brandschone start'. De aardbeienteler gebruikt bij Kwekerij Loos in Lepelstraat de trekker-oplegger-combinatie die volledig is uitgerust met o.a. stoomketel, heftruck, zeilen, rollers en stoombuizen. Doordat hij alles zelf meeneemt, kan er snel en efficiënt gestoomd worden. Wymo Venlo heeft overigens meer materieel: 4 opleggers met stoomketels, 3 trekkers en 3 opleggers.


Arnold Driessen en Arno Loos

Jaarrond teelt
Op zes hectare glas, waarvan ruim vier hectare belicht, telen ze in Moerstraten en Lepelstraat aardbeien. Door het gebruik van assimilatieverlichting plukken ze het gehele jaar aardbeien. Vanaf half januari zijn ze één van de weinige telers die Hollandse aardbeien oogsten. Arno: "De assimilatielampen zorgen ervoor dat de aardbeien nog zoeter en voller van smaak worden.”

Een van de kernwoorden bij Kwekerij Loos is ‘innovatief’. Waar blijkt dat uit? Daar zijn meerdere voorbeelden van, maar één daarvan is dat Sandra en Arno een van de eerste waren met belichting in de aardbeienkas. In 2005 hing hij Son-T in de kas op. En daarmee waren ze een van de eerste aardbeientelers in Nederland die jaarrond aardbeien konden telen.

Inmiddels, zestien jaar later, lopen ze weer voorop; binnenkort installeren ze led in één afdeling. Dat doen ze zelf: "'De bekabeling is in orde. En verder is het een plug-and-play systeem. Dat kunnen we zelf ook wel.”  

Agrolux, Brinkman en Signify zijn nauw betrokken bij de levering van de ledbelichting. Het bijzondere hieraan is niet alleen het gebruik van led, maar zelfs twee lampen. Iedere lamp heeft z’n eigen spectrum. Arno: "Uit de proeven bij Proefstation Hoogstraten blijkt dat die veelbelovende resultaten belooft. Ik heb er alle vertrouwen in.”

Voor meer informatie:
Arnold Driessen
Wymo Venlo BV 
info@wymo.nl 
www.wymo.nl  

Arno Loos
Kwekerij Loos
info@kwekerijloos.nl 
www.kwekerijloos.nl