Hommel uit kas blijft dichtbij huis: goed nieuws voor wilde bestuivers

Wereldwijd worden jaarlijks meer dan twee miljoen commerciële hommelkolonies gebruikt om ongeveer 20 soorten gewassen te bestuiven. Die kolonies kunnen evenwel een gevaar vormen voor wilde bestuivers die afhankelijk zijn van dezelfde soorten bloemen en gevoelig zijn voor dezelfde ziekteverwekkers.

Tot op heden is er echter weinig bewijs over de impact van commerciële hommels op bestuiversgemeenschappen in Europa. Daarom is een team van onderzoekers van de Spaanse Hogere Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIC) een studie gestart om dit vraagstuk van naderbij te bekijken.

Bij uit kas blijft dichtbij
Het onderzoek is uitgevoerd door het team van het Biologisch Station van CSIC in het Zuid-Spaanse natuurgebied Doñana en onderzoekers van de Autonome Universiteit van Barcelona en de Universiteit van Almería. De studie vond plaats op 80 percelen natuurlijke habitat op steeds grotere afstand van de kassen in de streek tussen Cabo de Gata en Níjar in de provincie Almería, waar veel kassen staan. Een deel van de hommels die worden gebruikt om de kasgroenten te bestuiven gaan er daar ook op uit om hun dieet uit te breiden met andere wilde planten in de dichtstbijzijnde gebieden.

Het onderzoek stelde vast dat de dichtheid van commerciële hommels sterk afneemt met de afstand tot de kas en dat de meeste hommels (95%) hun voedsel zoeken binnen een straal van minder dan 200 meter van de kas.

"Deze gegevens zijn positief en wijzen erop dat het invloedsgebied dat deze geïntroduceerde soort in het gebied heeft mogelijk erg klein is. Maar dat is anderzijds geen garantie dat er genaturaliseerde hommelkolonies in de omgeving aanwezig kunnen zijn, zoals we al in andere streken hebben waargenomen, bijvoorbeeld in Huelva", zegt de onderzoeker Alejandro Trillo.

Van de geanalyseerde hommels had echter minstens 41% een hoge prevalentie van parasieten, trypanosomen, microsporidia en neogregarines, en hoewel er geen inheemse hommels in het onderzochte gebied zijn, tasten verschillende van deze parasieten ook andere bestuiverssoorten aan, zoals honingbijen, die wel in groten getale in het gebied voorkomen en dezelfde voedselbronnen hebben als de hommels.

Elk risico beperken
Ondanks deze observaties concludeert de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Agriculture, Ecosystems and Environment, dat de hoeveelheid en diversiteit van de rest van de bestuivers niet a priori wordt beïnvloed door commerciële hommels. Daarvoor is het aantal hommels dat in de omgeving werd gedetecteerd te laag. Ze dwalen ook niet ver van de kassen af. Toch sluit het team niet uit dat er minder waarneembare effecten kunnen optreden zoals de overdracht van ziekteverwekkers of directe concurrentie met specifieke soorten.

"Om toekomstige risico's te minimaliseren zouden toch best inspanningen worden geleverd om te voorkomen dat commerciële soorten uit de kassen ontsnappen of om hun gezondheid te controleren voordat ze in de teelt worden gebruikt", beveelt onderzoeker Montserrat Vilà aan.

Bron: diariodealmeria.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven