Effect goede luchtcirculatie in koelcontainer getest met dozen cherrytomaten

Een goede verdeling van de koelcapaciteit is erg belangrijk bij het opslaan en transporteren van groenten en fruit in koelcontainers. Een gelijkmatige binnentemperatuur hangt vooral af van de buitentemperatuur en de interne luchtcirculatie. Luchtspleten tussen de stapels producten en de binnenwand van de container kunnen voor verstoring van de interne luchtstroom zorgen, wat niet gunstig is voor de koelprestaties, blijkt uit Chinees onderzoek.

De Chinese wetenschappers hebben een methode ontwikkeld die op basis van de numerieke stromingsleer en CFD-modellering theoretische gegevens combineert met numerieke simulaties. Met deze methode kunnen ze onder meer de stromingsweerstands-coëfficiënten bepalen en verifiëren.

Voor het onderzoek werd een lading cherrytomaatjes in een koelcontainer bestudeerd. De tomaatjes waren opgeslagen in kartonnen dozen die in zestien lagen op pallets in de container waren gestapeld. De koude-luchtinlaat bevond zich onderaan de voorkant van de koelcontainer.

Elke doos cherrytomaatjes had meerdere laterale ventilatiegaten, waaraan een extra gat aan de onderkant werd toegevoegd om de verticale luchtstroomweerstanden te verminderen. De wetenschappers hebben 3 schotten ontworpen voor het blokkeren van de afwijkende luchtstroom in de luchtspleten, zodat het prestatieverlies van de koudeluchtstromen kon worden gereduceerd.

De aangepaste koelcontainer toonde een gelijkmatigere verdeling van de koude luchtstroom en een verbetering van de verticale luchtstroomsnelheid in de dozen cherrytomaatjes. Ook de koelprestaties waren beter. De onderzoekers tonen aan dat de koelduur met bijna 23% kan worden verkort, bij een variatie van de temperatuurverdeling van +/- 1°C. Daarnaast neemt de relatieve temperatuurstijging met 34% af, tot 59,5%. De voorgestelde structuur blijkt toepasbaar voor meerdere soorten groenten en fruit.        

Meer informatie is te vinden in de publicatie 'Analysis of an internal structure for refrigerated container: Improving distribution of cooling capacity' in International Journal of Refrigeration.

Bron: RCC K&L


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven