Onderzoekers: Geen alarmerende resultaten in onderzoek AGF naar PFOS rond 3M-fabriek

De voorbije weken werden in opdracht van het FAVV, de Universiteit Antwerpen en ERM (voor 3M) 3 onafhankelijke onderzoeken uitgevoerd waarbij de aanwezigheid van PFAS in voedingsproducten werd gemeten. De methodologie was telkens gelijkaardig waardoor de metingen erg complementair zijn. Over de
drie onderzoeken werden stalen van eieren, vlees, groenten, fruit en gewassen genomen. Ieder staal werd geanalyseerd op de aanwezigheid van PFAS, met bijzondere aandacht voor PFOS.

Onderzoeksresultaten
De resultaten tonen aan dat het veilig is om landbouwproducten die via het traditionele circuit in de handel komen, te consumeren. Het onderzoek van de UAntwerpen nam bij een bioboer in Zwijndrecht 10
mengstalen van verschillende groentensoorten. Uit de meetresultaten bleek een zeer lage aanwezigheid van PFAS (o.a. PFBA, PFOA). PFOS werd zelfs helemaal niet gedetecteerd. Dat maakt dat zowel volwassenen als kinderen bij een normale consumptie de maximaal toelaatbare wekelijkse inname (TWI) niet overschrijden.

ERM onderzocht in opdracht van 3M scharreleieren, melk, groenten, fruit en
gewassen bij particulieren, land- en tuinbouwbedrijven in een zone rond de 3Msite. PFAS werd wel gevonden in eieren en zuivelproducten, maar in geen enkel van de fruitmonsters  (aardbei, framboos) werd PFAS gedetecteerd.

Voor enkele van de groenten (aardappelen, sla, bonen) werd een licht verhoogde PFOA-waarde gemeten. En in de helft van de gewassen (vooral de grassen) werd een verhoogde PFOS-waarde gemeten. Er volgt nog een nieuwe meetcampagne na de zomer voor teelten (o.a. peren, appelen) die dan geoogst kunnen worden.

Conclusies
“Deze resultaten zijn in die zin geruststellend dat we geen alarmerende waarden hebben gemeten. Toch blijft voorzichtigheid geboden. Het verschil tussen groenten en fruit uit de eigen tuin en producten afkomstig van traditionele land- en tuinbouwbedrijven is niet groot,” zegt Karl Vrancken, opdrachthouder voor de coördinatie van de PFAS-verontreiniging voor de Vlaamse Regering. “Nu loopt het bloedonderzoek, waarin het duidelijk gaat worden in welke mate PFAS zich opgestapeld heeft in het bloed. We moeten intussen blijven aanmanen tot voorzichtigheid en het beperken van de blootstelling. Daarom worden de gekende adviezen niet aangepast, we blijven
mensen rondom 3M aanraden om geen scharreleieren te eten en hun groenten en fruit niet alleen uit eigen tuin te halen.”

Het is ook belangrijk op te merken dat de meetresultaten nu worden afgezet tegen de geldende actielimieten van het FAVV. Ondertussen ligt bij Europa een voorstel op tafel over PFAS-normen voor professionele landbouw in de veiligheid van de voedselketen (enkel voor producten van dierlijke oorsprong, i.c. vlees, eieren, melk), en die normen zouden beduidend lager liggen dan de FAVV actielimieten.

Wanneer de resultaten van de 3 onderzoeken getoetst worden aan de (mogelijke) nieuwe Europese normen, dan vormen vooral de eieren een probleem. “De kaart van de verontreiniging moet nu nog gedetailleerd worden, zodat onze inwoners weten waar ze staan. We wachten ook op verdere gezondheidsonderzoeken en risicoanalyses om positie in te nemen over sanering en schadeloosstelling,” zegt Steven Vervaet, schepen Leefmilieu gemeente Zwijndrecht.

André Van de Vyver, burgemeester van Zwijndrecht, voegt toe: “Ook met deze nieuwe resultaten zullen onze inwoners nog veel vragen hebben. Daarom plannen wij na de zomer een informatievergadering.”

Samengevat stellen de boodschappers in een persbericht:

  • De inname van PFAS kan mogelijk gebeuren door consumptie van verschillende soorten voeding (groenten, fruit, vlees, eieren, gewassen, …).
  • Naast voeding zorgen nog andere bronnen voor mogelijke blootstelling aan PFAS, zoals stof, water en lucht.
  • Afhankelijk van de (historische) accumulatie van PFAS in het bloed door blootstelling aan al deze verschillende bronnen, is bijkomende PFASinname een groter of minder groot probleem. Omdat de burger op dit ogenblik geen zicht heeft op die PFAS-bloedwaarde, blijft het voorzichtigheidsprincipe de norm.
    Over achtergrondblootstelling in niet-verontreinigde gebieden in België kan pas een meer onderbouwde uitspraak gedaan kan worden op het ogenblik dat er gegevens beschikbaar zijn van de uitgebreide staalname van zowel dierlijke als plantaardige producten die het FAVV op verschillende plaatsen in België plant in deze zones. Pro memorie: dit zijn de aanbevolen no regret-maatregelen bij lichte overschrijding van de PFAS-norm, of op plaatsen waar twijfel bestaat en wordt gewacht op meetresultaten.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar, personen met immuniteitsproblemen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of willen zwanger worden, krijgen het advies om geen zelf geteelde groenten of fruit te consumeren.
  • De rest van de bevolking krijgt het advies om zelf geteelde groenten of fruit met mate te consumeren en dus een goede mix aan te houden met fruit en groenten die van verschillende bronnen afkomstig zijn. Het fruit en de groenten moeten steeds goed gewassen worden voor consumptie.

Bron: Gemeente Zwijndrecht


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven