Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Opgepast met ophoping remstoffen, groeiregulatoren en plantenhormonen"

De belangrijkste chemische remstoffen op de vegetatieve groei in de potplantenteelt, maar ook groenten- en fruitteelt, zijn propiconazool, paclobutrazool, daminozide, chloormequat en prohexadion-calcium. In gecombineerde bedrijven met sier- en groenteplanten weten telers dat deze stoffen hardnekkig kunnen achterblijven in het systeem, water of betonvloer. Ze kunnen dus bij gecombineerde of volgende teelten onbedoeld voor schade zorgen. "Houd daar bij gebruik goed rekening mee en probeer waterstromen te scheiden," adviseert Ines van Marrewijk van Groen Agro Control telers daarom. 


Ines van Marrewijk

Ophoping
De vijf belangrijkste plantenhormoongroepen zijn Auxine, Cytokinine, Etheen (ethyleen), Gibberelline en Abscisine. Voor de natuurlijke vorm van hormonen in de plant zijn helaas geen makkelijke analyse-methoden, weet Ines. "De kunstmatig toegevoegde hormonen hebben vaak een hoge concentratie en zijn wel meetbaar."

De meest bekende toepassing van kunstmatig auxine hormoon is het bewortelingspoeder IBA (Indool-3-Boterzuur). In meristeemcultuur worden voor scheurvorming ook hormonen gebruikt. "In orchidee gebruikt men Benzyladenine, een kunstmatig cytokinine-hormoon om vertakkingen te bevorderen. Ook Forchlorfenuron en Thidiazuron zijn cytokinen die we kunnen bepalen, hoewel die in Nederland niet toegelaten zijn. De Gibberellinen A3, A4 en A7 worden ingezet in de fruitteelt om de vruchtzetting te verbeteren en de rui te verminderen. Realiseert u zich dat bij recirculatie van drainwater deze stoffen zouden kunnen ophopen in uw systeem."

Schade 
De meest gebruikte kunstmatige planthormonen kan Groen Agro Control al analyseren. Deze analyses worden gebruikt om grondstoffen te controleren of bij groeischade de concentraties te bepalen in gewas. Of om restanten in (drain)water te bepalen. 

Deze hormonen zijn vaak ook de effectieve werkzame stoffen in herbiciden (onkruidverdelgingsmiddelen), bijvoorbeeld 2,4-D. "Dat is een synthetisch auxine waardoor het groeipunt van 2-zaadlobbigen totaal wordt verstoord en afsterft."

Voor meer informatie: 
Ines van Marrewijk
Groen Agro Control
Distributieweg 1
2645 EG Delfgauw
+31 (0) 15-2572511
+31 (0) 6-11347778
i.vanmarrewijk@agrocontrol.nl
www.agrocontrol.nl

Publicatiedatum: