Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bladplukrobot maakt succesvol rondjes in hogedraadteelt komkommer

Machinebouwer Lenzeel heeft een gepatenteerde bladplukrobot ontwikkeld voor de hogedraad komkommerteelt. De innovatieve bladplukker van het bedrijf uit het Limburgse Maasbree automatiseert het plukken van blad. Minimaal driekwart van het blad onderaan de plant werd door de robot in recente tests geplukt.

Het plukken van blad in de hogedraad komkommerteelt is al sinds de toepassing van deze teeltwijze een grote kostenpost. Hiermee ging Jan Lenders, mede-oprichter van Lenzeel en eigenaar van Lenders Constructie, aan de slag. Samen met compagnon Ed Zeelen creëerden ze achter de schermen een machine die het arbeidsintensieve bladplukken automatiseert. In zo’n anderhalf jaar tijd werden grote stappen gezet. De testen hebben resultaat bewezen, zo deelt de machinebouwer nu.


Diplo plukt het blad aan de onderkant van de komkommerplanten in hogedraadteelt. 

Het continu testen en verbeteren van verschillende prototypes heeft ervoor gezorgd dat de Diplo, zoals de robot heet, naar verwachting in januari 2022 in een eerste serie van tien leverbaar is. Recente tests hebben aangetoond dat de robot minimaal 75% van het blad verwijderd aan de onderzijde van de plant.

Met een capaciteit van 1 hectare in 10 uur is de Diplo daarmee volgens de ontwikkelaars, die inmiddels ook enkele praktijktelers bij de ontwikkeling hebben betrokken, een betrouwbare en vooral kostenbesparende aanwinst in de hogedraad komkommerteelt.

Werkwijze
De robot heeft inmiddels al vele rondjes door de kas achter de rug. Diplo wordt door een operator klaargezet voor de rij. Na het instellen van rijafstand en aansluiten van stroom rijdt de robot op eigen kracht de rij in om vervolgens het blad van de komkommerplant te plukken.

De Diplo is ontwikkeld op basis van een door Lenzeel gepatenteerd pluksysteem. Aan het einde van de rij stopt de robot automatisch en draait de plukunit 180 graden om op de retourrit de andere zijde van de rij te plukken. Het geplukte blad wordt gehakseld en onder in de rij, naast de buisrail, uitgeworpen.

Na voltooiing van de genoemde cyclus stopt de robot automatisch en wordt door de operator semiautomatisch verplaatst naar de volgende rij, waarna Diplo zijn plukcyclus weer hervat.

Het resultaat na het werk van de Diplo bladplukrobot. Later dit jaar staat een officiële lancering gepland. 

De ontwikkelaars, die zoals gezegd aansturen op praktijkintroductie in januari 2022, zijn overtuigd dat de Diplo-robot gaat zorgen voor een volgende automatisering, besparing en revolutie in de hogedraad komkommerteelt.

Voor meer informatie:
Lenzeel BV
Groesweg 30
5993 NN Maasbree
info@lenzeel.com 
www.lenzeel.com  

Publicatiedatum: