Eerste vierkante meters slimme coating op kas

In juni is de allereerste vijftig vierkante meter kas voorzien van een PAR+ coating. Het gaat om een product van Physee, dat met de slimme coating UV-licht omzet in groeilicht. Koppert Cress heeft de primeur. De eerste indruk is positief. De telers zien een effect op plantkleur, plantvorm en stress.

"Na jaren van hard werken is het ongelooflijk om de inspanning tot leven te zien komen en de eerste tekenen van succes te zien. Dit is slechts de eerste stap, maar toont het potentieel voor verder werk op dit gebied, en vooral de kracht van partners die het samen voor elkaar krijgen", vertelt Sadiq van Overbeek, Lead Research Engineer & Product Owner PAR+.

De lichtgevende UV- tot PAR-deeltjes in de spraycoating maken het licht van nature diffuus. Meestal leiden diffuse spraycoatings tot het verlies van PAR, maar door een deel van de schadelijke UV-straling om te zetten in bruikbaar PAR-licht bereiken we hortiscatter zonder PAR-verliezen.

PAR+ zal als pilotstudies op kassen worden toegepast om de verbetering van de lichtkwaliteit en de impact ervan op verschillende gewassen beter te begrijpen. Van tomaten tot paprika's en aardbeien, de ontwikkelaars testen een reeks voordelen en brengen die informatie voortdurend terug naar het laboratorium voor verbeteringen.

Naast kassen heeft Physee in Nederland ook al twee gebouwen voorzien van energieopwekkend glas en ook is er al zo'n 9000 vierkante meter verkocht. Na toepassing in de utiliteit, werd de stap naar de tuinbouw gezet. Met nu dus de eerste praktijktoepassing. 

Voor meer informatie:
Physee
www.physee.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven