Veel verschillende residuen gevonden op aardbeien in Nederlandse supermarkt

In juni zijn bij het testen van vijftien bakjes Nederlandse aardbeien in Nederlandse supermarkten dertien verschillende soorten bestrijdingsmiddelen gevonden. Dat meldt PAN Nederland. De stichting wil schadelijke bestrijdingsmiddelen uitbannen. 

Het gaat bij de vondsten vooral om schimmel- en insectenbestrijdingsmiddelen. De gestelde MRL-normen voor residu werden niet overschreden.

De aardbeien kwamen uit de supermarkten, AH, Aldi, Coop, Jumbo en Lidl in verschillende gemeenten. Gemiddeld bevat een monster 3,5 verschillende residuen. De meest aangetroffen bestrijdingsmiddelen waren fluopyram en boscalid.

Vraagtekens bij keurmerk
Naar aanleiding van de vondsten zet PAN Nederland onder andere vraagtekens bij keurmerk PlanetProof. De aantallen en gehalten aangetroffen residuen in aardbeien van Aldi en Jumbo met het keurmerk PlanetProof verschillen statistisch niet significant met de aardbeien van AH, Coop en Lidl uit andere aardbeienteelten, stelt PAN-NL dat vraagtekens zet bij de ‘duurzame’ certificering door
supermarkten en de waarde van ‘PlanetProof’. De stichting concludeert in een rapport dat de supermarkten weinig grip hebben op de teeltmethoden van hun leveranciers. 

Bron: PAN-NL


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven