Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Durlet, Depa-Fruit:

"Niet overkapte kersenteelt is voor 100% naar de vaantjes"

Tholen - De enorme hoeveelheid regen die in de afgelopen dagen in België is gevallen heeft desastreuse gevolgen voor de fruit- en de groententeeltsector. Met name de schade aan kersen en de vollegrondsgroenten en -fruit zijn enorm, zo deelde Peter Durlet van Depa-Fruit vrijdag 16 juli al.

"Juist in het Belgische hart van de kersenteelt is enorm veel regen gevallen. De niet overkapte kersenteelt is in heel Limburg voor 100% naar de vaantjes", zegt Peter. "Met deze hoeveelheid regen zuigen de kersen zich vol met water en dan gaan ze barsten. De kersenteelt is kwetsbaar en er zijn veel dingen die fout kunnen gaan. Op dit moment gaat het dan ook finaal mis, alles is sompig. Je kan zeggen of het klimaatverandering is of niet, maar zo'n hoeveelheid regen heb ik nog nooit meegemaakt, hier valt niks tegen te beginnen."

De schade aan hardfruit lijkt op het moment (vrijdag 16 juli0 nog mee te vallen. Naast de kersen zijn vooral vollegrondsgroenten en -fruit de dupe geworden van de regen. Hele percelen zijn ondergestroomd met een grote hoeveelheid regenwater.


Overdekte teelt

"In België is het nog niet gebruikelijk om overkappingen over de fruitbomen te plaatsen", zegt Kersenteler Leon Vets uit Emblem. "Ik  ben een aantal jaren terug gestart met overdekte teelt met rolsystemen en dat heeft gelukkig geholpen. Bij de overdekte teelt is de schade beperkt gebleven, maar het moet nu wel echt stoppen met regenen, want de toegenomen worteldruk leidt er dan alsnog toe dat de kersen gaan barsten."

Een filmpje van chauffeur Richard van AGF-online.nl die onderweg is naar de Pfalz 

Vilt meldt dat vooral telers in Voerstreek rond Maastricht zijn getroffen. Daar zijn de rivieren buiten hun oevers getreden en staat er op sommige percelen tot wel een meter water. Dat is desastreus voor de teelt. Veel percelen met aardbeien en zachtfruit hebben dit niet overleefd.


Modderstromen in Wallonië

De schade in Wallonië is niet te overzien, laat de Waalse Landbouworganisatie (FWA) weten. Boerderijen zijn onder water komen te staan en hele percelen vol gewassen zijn weggespoeld, meldt Vilt. In de heuvelgebieden stroomt de regen naar beneden, maar de grond erodeert, waardoor veel gewassen alsnog verloren gaan.

Voor meer informatie:
Peter Durlet
Depa-Fruit 
+32 478 98 98 45
info@depa-fruit.be   
www.depa-fruit.be 

Leon Vets
Vets Kersen en Fruit
+32 472 19 63 72
www.kersenenfruitvets.wixsite.com/kersenfruitvets 

Bron: Vilt