Nog intensiever monitoren Turkse mot met twee typen feromonen

De Turkse mot (Chrysodeixis chalcites) houdt al meerdere jaren de gemoederen flink bezig in menig bedekte sier- en groenteteelt. Met name de rupsen van de Turkse mot kunnen enorme schade geven in o.a. paprika, tomaat, aubergine, komkommer, gerbera, chrysant en kalanchoë. Met het wegvallen van de nodige in hoofdzaak chemische rupsmiddelen wordt intensief monitoren van de plaag alsmaar belangrijker. HortiPro beidt daarvoor een nieuwe feromoontechniek aan die gebruik maakt van twee typen feromonen. 

Snelle verspreiding mot
Het belangrijk is vanwege een steeds beperkter middelenpakket tijdig te weten of er motten aanwezig zijn. Als dat namelijk het geval is zullen de eerste rupsen niet lang op zich laten wachten, weten de specialisten van HortiPro.

De vrouwtjes van de Turkse mot leggen 2 à 3 dagen na een paring tussen de 200 en 300 eieren. Deze eieren worden voornamelijk solitair (geen clusters) per blad afgezet in het gewas. Afhankelijk van de temperatuur komen de eieren na 2 tot 4 dagen uit. De jonge rupsen beginnen meteen te vreten aan het blad en zo ontstaat de eerste schade.

In totaal heeft de rups van de Turkse mot 6 rupsstadia en bereikt zo een lengte van soms wel 5 cm. Na 4 tot 6 weken verpopt de rups en 5 tot 10 dagen later komt de volwassen mot uit de cocon. In totaal kan de Turkse mot in kasomstandigheden tot wel 9 generaties per jaar hebben.

Bovenstaande laat zien dat er grote hoeveelheden rupsen en dus flinke schade kan ontstaan in het gewas. Om dit te voorkomen is het zaak de monitoring van volwassen Turkse motten op het hoogst mogelijke niveau te hebben.

Meer uitleg over toepassing, gebruik en onderhoud hier in de brochure

Twee typen feromonen
HortiPro heeft een nieuwe feromoontechniek ontwikkeld om deze signalering en monitoring van de volwassen Turkse mot te optimaliseren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van twee types feromonen om de Turkse mot te signaleren en te monitoren.

Het vrouwelijke feromoon dat alleen de mannetjes lokt; Chrysodeixis chalcites lure én het niet-sekse selectieve feromoon; PheroDeixis™ dat zowel mannetjes als vrouwtjes lokt.

Met behulp van deze 2 feromonen en de HortiPro deltavallen en/of vangplaten krijgt men tijdig in beeld of er Turkse motten in de tuin aanwezig zijn en hoe een aanwezige populatie zich ontwikkeld. Hierop kan dan desgewenst actie ondernomen worden om zware rupsenschade in het gewas te voorkomen.

Voor meer informatie:
HortiPro
info@hortipro.com
www.hortipro.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven