Hoogste prijzen en laagste opbrengsten ooit voor Servische frambozen

Dit jaar bedraagt de koopprijs voor Servische frambozen €3,50 per kilo. Het publiek denkt dat telers dan veel winst maken en de regering is van mening dat de sector grote vooruitgang boekt, maar niemand lijkt zich bezig te houden met de werkelijke cijfers, zo deelt Agroberichten Buitenland in een update vanuit het grote fruitteeltland. 

In Servië telt het frambozenareaal officieel zo'n 24.000 hectare maar dit komt niet overeen met de werkelijkheid. Vanwege de subsidies die de overheid heeft verstrekt om de frambozenteelt te stimuleren, hebben telers veel meer hectare aangegeven. 

De oogstopbrengsten bedroegen een aantal jaar geleden tussen de 80.000 tot 100.000 ton, dit is veel meer dan dit jaar en de afgelopen jaren. 

Tussen Ivanjica en Zlatibor en ten noorden van Bajina Basta bevindt zich het grootste frambozenteeltgebied in Servië. Het seizoen is er in volle gang. Telers hadden het dit jaar moeilijk. Vorst, natuurrampen en afwisselende periodes van koud en warm weer, waarbij het kwik in juni tot boven de 40°C opliep, hebben de oogstverwachtingen aanzienlijk getemperd. In het beste scenario zijn de opbrengsten gehalveerd op teeltbedrijven met anti-hagelnetten en irrigatiesystemen.

De teelt van het 'rode goud' is in Servië tot stilstand gekomen en het ontbreekt aan een strategische aanpak. De prijzen worden gedicteerd door de internationale markt, waar het aanbod afneemt. Vorst, droogte en hagel hebben hun tol geëist, niet alleen dit seizoen maar ook het komende. 

"De frambozenteelt moet aangepakt worden, wil ze weer gezond worden. We zijn klaar met incompetente mensen. Het aanbod en plantmateriaal dienen te worden aangepast. Er moeten anti-hagelnetten, irrigatiesystemen en nieuwe technologieën worden toegepast. Dit is de enige manier waarop Servië haar internationale positie als erkende frambozenteler kan heroveren. We hebben verliezen geleden, omdat we al tien jaar met een 'ad hoc'-aanpak te maken hebben zonder dat de problemen systematisch worden aangepakt," aldus Bozo Jokovic, voorzitter van Agro Eco Coöperatie uit Arilje. 

"In termen van productie is er weinig spectaculairs te melden. Telers zullen waarschijnlijk minder verdienen dan vorig jaar als gevolg van de lagere opbrengsten. De oplossing ligt niet in de hoge prijs van €3,50 per kilo, maar in een strategische teeltplan."

"De Servische frambozensector moet nieuw leven in worden geblazen," zegt Jokovic, die van menig is dat de regering de frambozensector zou moeten steunen, aangezien dit de enige manier is waarop Servië haar productie op peil kan houden. 

Bron: Agroberichtenbuitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven